Marcinkevičius




„Mylėkite savo priešus“ (plg. Mt 5, 38–48)

Šiandien, kai valdančioji Lietuvos Seimo dalis vis labiau ir be jokių užuolankų simpatizuoja neopagonybei, o vienas žemės ūkio magnatas ir net Seimo narys savo tėvonijoje yra įkūręs neopagonišką šventvietę, ne vienam katalikui ir krikščioniui kyla klausimas: o kaip su Kristaus mokymu ir jo žinia – Evangelija, nejau visa tai pasenę ir svetima lietuviui, kaip kad tvirtina neopagonybės skleidėjai Lietuvoje? Ar šiandien gali atsakyti į visus gyvenimo prasmės, o neretai ir žmogaus gyvenimo kančios klausimus sugrįžimas į gamtą, jos reiškinių sudievinimas?

 

Hamurabio teisynas, kuris datuojamas maždaug 1754 m. pr. Kristų, reguliavo daugelį babiloniečių gyvenimo sričių. Tikima, kad nemaža dalis šio teisyno nuostatų prasismelkė ir į išrinktosios tautos gyvenimo ritmą per Mozę. Tačiau Jėzus šio sekmadienio kalno pamoksle mus kviečia mąstyti giliau ir plačiau. Senojo Testamento mokymas akis už akį, dantis už dantį jau niekaip nesiderina su Jėzaus prietelyste. Smurto, keršto ir neapykantos tramdymas, pakantumo ugdymas ir padarytos žalos atstatymas pirmiausia turi prasidėti asmeniškai nuo kiekvieno iš mūsų. Tai Kalno pamokslo kertinė vinis Jėzaus mokyme šio sekmadienio Evangelijoje.

Šią savaitę laikraštyje „Lietuvos žinios“ pasirodė puikus straipsnis-pokalbis su pranciškonu Arūnu Peškaičiu. Kalėjimų departamentas prie LR teisingumo ministerijos apdovanojo pranciškoną kunigą A. Peškaitį trečiojo laipsnio garbės ženklu „Už nuopelnus“. Pokalbis apnuogino mūsų krikščioniško gyvenimo sopulius ir parodė, kad tik pakeliui esame į tikrą Jėzaus mokymo suvokimą. Pašnekovo svajonė – sutaikinimo tarnystė, kai lankomi su paguodos žinia tiek kaliniai, tiek jų aukos bei jų artimieji. Tokie savanoriai būtų puikus Dievo instrumentas, tarpininkautų tarp aukos ir kaltininko jiems susitaikant.

„Bažnyčiai čia yra labai plati dirva – padėti aukoms ir jų artimiesiems atleisti ir susitaikyti. Žinau, kad tai labai sunku, bet įmanoma. Net Lukiškių kalėjime yra atvejų, kai nuteistieji bando rašyti atsiprašymo laiškus“,liudija kalėjimo kapelionas pranciškonas A. Peškaitis.

Kun. Egidijus ARNAŠIUS

Airija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode