Vitaminų ir mineralų gausa pažymintys moliūgai po truputį atranda kelią ir į lietuvių virtuves. Tai lengvai virškinama daržovė, ypač naudinga sergantiems inkstų ir kepenų ligomis. 2016 m. šalyje deklaruota 61,74 ha moliūgų pasėlių. Moliūgas nėra įnoringa daržovė, todėl puikiai auga bet kur. Lietuvos klimatas jų auginimui irgi ganėtinai palankus.
Pasak 6 hektarus moliūgų turinčio Martyno Laukaičio, šios daržovės auginimo mastai šalyje smarkiai nekinta, tačiau vartojimas kasmet auga. Žmonės atranda moliūgus ir jų vartojimo kultūrą.
Šiemet šalies moliūgų derlius buvo geresnis nei praėjusiais metais.
„Vėlyvųjų veislių, kurios turi geriausias maistines savybes, moliūgai sunkiai spėjo subręsti ir iki galo neprinoko. Visgi bendras moliūgų derlius ir jo kokybė šiemet yra geresnis už vidutinį. Praėję metai buvo daug prastesni, moliūgų užderėjo mažai“, – kalbėjo M. Laukaitis.
Moliūgai jautrūs šalčiui, todėl juos nuimti reikia prieš pirmąsias šalnas, o tada padžiovinti saulėje keletą dienų. Sandėliuojami moliūgai neturi liestis vienas su kitu.
Šiuo metu kilogramas moliūgų kainuoja 0,3–0,5 Eur.
Žemės ūkio ministerija