„Orlen“ vadovas tikisi valstybės paramos Mažeikių gamyklos modernizavimui

fafara1Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ vadovas sako, kad Lietuvos valdžia galėtų prisidėti prie jo valdomos bendrovės „Orlen Lietuva“ Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos modernizavimo.

„Lietuvoje vykdome didelį projektą, aptarėme, kaip sekasi jį vykdyti. Bei kaip Lietuvos valdžia turėtų šį projektą remti, šią problematiką aptarėme“, – trečiadienį po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte ir energetikos ministru Dainiumi Kreiviu BNS sakė Ireneuszas Fafara (Ireniaušas Fafara).

„Būtų gerai jos gauti“, – pridūrė „Orlen“ vadovas, paklaustas, ar koncerno vadovybė prašė premjerės suteikti finansinę paramą projektui.

Susitikime dalyvavęs energetikos ministras Dainius Kreivys sakė, kad valstybė yra pažadėjusi bendrovei paramą, tačiau ją dar reikės suderinti su Europos Komisija.

„Valstybė buvo įsipareigojusi prisidėti, mes turėjome susitarimą. Tik yra klausimų, susijusių su valstybės pagalbos schema. Bandome ieškoti sprendimų“, – BNS po susitikimo sakė D. Kreivys.

„Buvome sutarę, kad jie galės gauti tam tikras lengvatas, kad projektas šiek tiek greičiau „nuvažiavo“ ir teisės aktuose likę dviprasmybių, dėl kurių reikės tartis su Europos Komisija“, – pridūrė ministras.

Šiuo metu „Orlen Lietuva“ įgyvendina didžiausią – 970 mln. eurų vertės – investicijų projektą į Mažeikių gamyklos modernizavimą. Projektą, kurio generalinė rangovė yra Didžiosios Britanijos „Petrofac International“, planuojama baigti 2025 metų rugsėjį.

Pasak I. Fafaros projektas vyksta pagal planą, neatsiliekama nuo grafikų.

Pasak energetikos ministro, „Orlen“ investicijos į gamyklą prailgins jos veikimą, stiprins naftos perdirbimo pajėgumus.

„Gamykla tampa viena moderniausių Europoje, jei ne pasaulyje“, – pabrėžė D. Kreivys.

„Orlen“ trečiadienį pranešė svarstanti apie naujas investicijas Lietuvoje – kalbama apie investicijas į vėjo parko Baltijos jūroje statybą ar žaliojo vandenilio gamybą. Be to, koncernas svarsto apie vėjo ir saulės parkus Mažeikių gamyklos teritorijoje.

I. Fafara trečiadienį BNS informavo, jog koncernas svarsto galimybes dalyvauti antrojo jūros vėjo jėgainių parko Baltijos jūroje konkurse, kurį Lietuvos rinkos reguliuotojas tikisi paskelbti lapkritį.

Rugpjūtį I. Fafara pareiškė, jog „Orlen“ valdyba analizuoja grupės strategijoje patvirtintus investicijų iki 2030 metų planus ir nori, kad strategijoje numatytos 320 mlrd. zlotų (74,76 mlrd. eurų) išlaidos būtų realistiškesnės.

„Orlen“ vadovas tuomet teigė, jog koncernas deda vilčių į jūroje ir sausumoje vykdomus projektus, taip pat į mažuosius modulinius reaktorius, o viena pagrindinių plėtros krypčių ateityje turėtų išlikti jūros vėjo energetika.

Nuo 2006 metų, kai įsigijo tuometinę „Mažeikių naftą“ ir Būtingės naftos terminalą, „Orlen“ Lietuvoje skelbia investavusi beveik 4,5 mlrd. JAV dolerių.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode