Parama dėkojame




Maisto atliekų rūšiavimas paremtas sąmoningumu, baudų skiriama nebus, sako V. Benkunskas

bauduNuo sausio atsirandant prievolei rūšiuoti ne tik plastikines, popierines, metalines ar stiklines pakuotes, bet ir maisto atliekas, Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas sako, kad to nedarysiantys vilniečiai baudžiami nebus.

„Kaip ir su tais rūšiavimo konteineriais, kurie yra aikštelėse, tai taip ir su maisto atliekomis – suprantam, kad tai yra pirmiausia sąmoningumo klausimas, tai tikrai nesiruošiame bausti, bet, kad rūšiavimo gamyklai būtų paprasčiau atskirti maisto atliekas, būtent šita sistema ir yra diegiama“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė V. Benkunskas.

Anot jo, nauja rūšiavimo sistema bus grindžiama savanorystės pagrindu.

„Visa sistema rūšiavimo, kurią mes turim, ji yra pirmiausia sąmoningumo ir savanorystės pagrindu grįsta, tai šiuo atveju mes galime tik pasidžiaugti, kad vilniečiai nori rūšiuoti, tai mes suteikiam infrastruktūrą“, – teigė miesto meras.

Pareiga atskirti biologines atliekas nuo bendrų komunalinių atliekų Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos valstybėse nuo kitų metų atsiranda įgyvendinant ES Atliekų pagrindų direktyvą. 

Dėl rūšiavimo tvarkos savivaldybės yra priėmusios atskirus sprendimus.

Vilniaus savivaldybė spalį nusprendė, kad įgyvendinant šią tvarką, gyventojai kitąmet išrūšiuotas maisto atliekas turės kaupti specialiuose oranžiniuose maišeliuose ir mesti jas į bendrus mišrių atliekų konteinerius.

Šios atliekos bus atskiriamos nuo kitų atliekų ir paverčiamos kompostu, o maišeliai – perdirbami. Anot savivaldybės, ateityje maisto atliekų surinkimui numatoma naudoti atskirus šioms atliekoms skirtus konteinerius.

Maišelius ir talpas atliekoms tvarkyti nuo gruodžio mėnesio galima atsiimti Vilniaus savivaldybėje, sostinės seniūnijose, Vilniaus didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse.

Iki šiol Lietuvoje yra rūšiuojamos plastikinės, popierinės, metalinės, stiklinės pakuotės ir antrinės žaliavos.

Autoriai: Goda Vileikytė, Ignas Jačauskas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode