Parama dėkojame




Kas gali būti svarbiau?

kalnenuprojektasTik vienerius mokslo metus trukęs Erasmus+ projektas „It's not me, it's us, it's all about nature“ („Svarbu ne aš, svarbu, kad mes visi už gamtą!“) sujudino visą Mažeikių Kalnėnų progimnazijos bendruomenę. Dauguma progimnazijoje vykdytų veiklų buvo nukreiptos į gamtą tausojančio gyvenimo būdo propagavimą. Susipažinus su šiandienos ekologiniais iššūkiais, žiedine ekonomika, įgijus žinių apie tvarumą, suprasta, kad gamtos ir savo labui veikti reikia jau dabar.

2022 m. lapkričio 21–25 d. Kalnėnų progimnazijoje organizuota gamtos mokslų savaitė ir viktorina „Atverk akis į gamtą“ (mokytojai Jūratė Fridrikienė, Snieguolė Vitkevičienė, Rimantas Petrulis). Dalyvauta trijuose nacionalinės viktorinos „Globalios problemos: žemė, oras ir vanduo“ etapuose; 7–8 klasių mokiniai dalyvavo nuotolinėje pamokoje „Klimato kaitos problemos. Egipte vykusios JT klimato kaitos konferencijos apžvalga (COP27). Lapkričio 21 d. „Jaunieji gamtininkai“ (vadovė Jūratė Fridrikienė) ir 8 klasių atstovai sukvietė visus 1–8 klasių GMP lyderius į popietę. Mokiniai pristatė AGENDOS 2030 ir pasaulinės konferencijos COP26 ir COP27 pagrindines idėjas, vienkartinių indų šiaudelių, įrankių antireklamas. Klasių GMP lyderiai įpareigoti padaryti popietėje išgirstų idėjų sklaidą savo klasėse.

Gamtosauginės idėjos pasiekė ir pačius mažiausius mūsų progimnazijos mokinius. Vykdydami STEAM projekto „Nuo sėklos iki sėklos“ veiklas, 2a, 2c kl. mokiniai su mokytojomis Lina Čikelioviene ir Jūrate Lupeikiene 2022-11-01–2023-02-09 stebėjo savo pasodintų tulpių augimo procesą, o joms pražydus Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo proga pasveikino Mažeikių miesto savivaldybės bei Mažeikių miesto ligoninės slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių darbuotojus. 1c (mokytoja Nida Gudavičienė) ir 3a (mokytoja Zita Savickienė) klasių mokiniai augino ne gėles, o svogūnus! 3c klasės (mokytoja Dalia Tamošauskienė) mokiniai atliko STEAM veiklą „Ko reikia, kad sėkla sudygtų“. Mokiniai į vazonėlius sodino saulėgrąžų sėklytes, o išdygusias saulėgrąžas nutarė dovanoti mamytėms Motinos dienos proga. Jaunųjų gamtininkų būrelio nariai pasėjo pupeles, žirnius, moliūgus, pomidorus, paprikas, pupas, svogūnus, krapus – siekė išsiaiškinti, kas lemia augalų dygimą ir augimą. Visi vaikai susidomėję stebėjo augimo stebuklą ir suprato, kad augalams reikia nuolatinės priežiūros ir meilės. Gegužės 4 d. 1a, 1b, 1c, 1d, 2c, 3a, 3b ir 3c klasių mokiniai su savo mokytojomis dalyvavo nuotolinėje paskaitoje „Rūšiavimui atostogų – nėra!“, kurią organizavo pirmoji ir didžiausia licencijuota pakuočių atliekų tvarkymo organizacija Lietuvoje „Žaliasis taškas“. Po paskaitos mokiniai savo įgytas žinias apie tvarumą, maisto tausojimą, ekologinius bei nacionalinės kokybės maisto produktus, sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą pasitikrino viktorinoje „Mažiau – tvariau! Arčiau – sveikiau!“

2023-02-07 Jaunieji progimnazijos gamtininkai, vykdydami Erasmus+ projekto veiklas, pakvietė MA narius diskusijai apie tvarųjį gyvenimo būdą: „Sušildykime sielas – atšaldykime klimatą!“ Diskusijos vadovė biologijos mokytoja Jūratė Fridrikienė akcentavo, kaip svarbu nuo tiesinės ekonomikos pereiti prie žiedinės, kuria siekiama kiek įmanoma sumažinti atliekų kiekį, produktus pakartotinai panaudojant. Jaunieji gamtininkai pristatė problemas ir siūlė sprendimus, kur dėti nebereikalingus ar sulūžusius baldus, veikiančius ar nebeveikiančius elektros prietaisus, buities reikmenis, tekstilę, knygas, organines atliekas. Vėliau renginio dalyviai susibūrė prie tvariosios lentynos (jų yra ir pradinių klasių kabinetuose). Joje galima rasti mokyklos erdvėse „paklydusių“ pieštukų, trintukų, liniuočių ir kitų mokyklinių reikmenų, kurie laukia naujų savo šeimininkų.

Kovo 20-osios rytą Mažeikių Kalnėnų bendruomenę pasitiko plevėsuojanti Žemės vėliava, pertraukų metu skambėjo progimnazijos GMP kodeksas, kurio žodžiai ragina: „Gamtai gera padaryk!“ 5–8 klasių mokiniai atsakinėjo į viktorinos „Žemės diena“ klausimus Kahoot platformoje, buvo išrinkti šauniausi gamtos mylėtojai. I a. fojė atidaryta 6 klasių mokinių (mokytoja Raminta Lupeikienė) dailės piešinių-plakatų iš antrinių žaliavų paroda „Žemės paslaptys“. Parodoje eksponuojama mini instaliacija-dėžute atkreipiamas dėmesys į retųjų augalų saugojimą. Biologijos pamokų metu mokiniai išklausė aplinkosauginės konferencijos „Įdomioji ekologija“ dalyvių – eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus ir Aplinkosaugos ministro Simono Gentvilo – pranešimus. Pagrindinis uždavinys – iki 2040 metų 15% sumažinti pakuočių skaičių. Reaguodami į šį raginimą jaunieji gamtininkai sugalvojo padaryti

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode