Marcinkevičius




Brazilijos šiaurės vakaruose esančiame kalėjime per brutalų susirėmimą tarp dviejų nusikalstamų grupuočių, kurio metu priešininkai kapojo vieni kitiems galvas, žuvo 56 žmonės, o dar 144 kaliniai paspruko, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Riaušės Amazonės valstijos sostinės Manauso pakraštyje esančiame kalėjime kilo sekmadienį popiet ir tęsėsi visą naktį, nurodė valstijos sekretorius Sergio Fontesas (Seržu Fontesas).

Naujienų agentūros AFP korespondentas iš įvykio vietos pranešė, kad kruvini ir apdegę žuvusių kalinių lavonai buvo sukrauti į krūvą betonuotame kalėjimo kieme ir vėliau perkelti į vežimus.

Anksčiau skelbta, kad per neramumus kalėjime žuvo 60 žmonių, tačiau S.Fonteso biuras vėliau patikslino, kad aukų yra 56.

Tai buvo vienos kruviniausių pastarojo dešimtmečio riaušių kalėjime Lotynų Amerikoje, kur įkalinimo įstaigose smurtinių neramumų kyla gana dažnai.

S.Fontesas sakė, jog tai buvo „didžiausios skerdynės“ Amazonės valstijos kalėjimų istorijoje.

Tuo tarpu daugybė gerai ginkluotų policininkų persekiojo dešimtis kalinių, kurie riaušių metu tuneliais paspruko iš Anisio Jobimo (Anizju Žobimo) kalėjimo.

Valstijos sekretoriaus biuras informavo, kad iš to kalėjimo pabėgo 112 kalinių, o dar 72 paspruko iš netoliese esančios Antonio Trindade (Antoniju Trindadži) įkalinimo įstaigos. Kol kas pavyko sučiupti tik 40 bėglių.

Šiurpūs vaizdai

Pirmadienį ryte policijai galiausiai pavyko atkurti tvarką kalėjime ir išvaduoti 12 sargybinių, kurie buvo paimti įkaitais, sakė S.Fontesas.

Vaizdas kalėjimo komplekse buvo šiurpus.

„Daugeliui aukų buvo nukirstos galvos, tie žmonės patyrė daug smurto“, – sakė valstijos sekretorius per spaudos konferenciją.

Pasak S.Fonteso, tokiais žiauriais veiksmais įtakinga vietos gauja „Šiaurės šeima“ (FDN) veikiausiai siekė pasiųsti žinią konkurentams iš „Sostinės pirmosios komandos“ (PCC) – vienos didžiausių Brazilijos nusikalstamų grupuočių.

PCC aktyviausiai veikia San Paule, esančiame už maždaug 2 700 km į pietryčius nuo Manauso.

„Per derybas su riaušininkais jie praktiškai nepateikė jokių reikalavimų“, – sakė S.Fontesas vietos radijui „Tiradentes“.

„Manome, kad jie padarė tai, ko siekė: nužudyti priešiškos grupuotės narius“, – pridūrė jis.

„Tylusis karas“

Tai ne pirmas siaubingo smurto proveržis perpildytuose ir nepakankamai finansuojamuose Brazilijos kalėjimuose.

Spalį kruvinos riaušės vyko trijuose kalėjimuose. Dėl jų kaltinami dviejų didžiausių Braziljos nusikalstamų grupuočių – PCC ir „Raudonosios komandos“ (CV) – nariai.

Per tuos neramumus riaušininkai paėmė įkaitais ten buvusius lankytojus, vienus savo varžovus nukirsdino, o kitus sudegino gyvus. Iš viso žuvo 33 žmonės.

1992 metais per riaušes San Paulo „Carandiru“ kalėjime žuvo 111 žmonių.

Neretai Brazilijos kalėjimus kontroliuoja prekyba narkotikais užsiimančios grupuotės, kurių tarpusavio karai dažnai persikelia ir į įkalinimo įstaigų vidų.

Kalėjimai – perpildyti

Žmogaus teisių gynėjai seniai skundžiasi dėl kalinimo sąlygų Brazilijos kalėjimuose.

„Pagrindinė problemos priežastis yra perpildymas“, – sakė teisininkas ir žmogaus teisių aktyvistas Marcosas Fuchsas (Markosas Fuksas).

„Kai tame pačiame kalėjimo bloke įkurdinami kaliniai iš priešiškų grupuočių, valstybė nebekontroliuoja to, kas vyksta viduje“, – pabrėžė jis.

Teisingumo ministerijos 2014 metų pabaigos duomenimis, Brazilijos kalėjimuose buvo laikomi maždaug 622 tūkst. kalinių.

Remiantis ministerijos ataskaita, pagal kalinių skaičių Brazilija užima ketvirtą vietą pasaulyje, nusileisdama tik Jungtinėms Valstijoms, Kinijai ir Rusijai.

Dokumente pažymima, kad šalies įkalinimo įstaigoms reikia 50 proc. didesnės erdvės esamam kalinių skaičiui. Šiuo metu Brazilijoje kalinių yra 1,67 karto daugiau negu yra vietų kalėjimuose, o Amazonės valstijoje šis rodiklis siekia net 2,59 karto.

Manausas, Brazilija, sausio 3 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode