Parama dėkojame




Ką skaityti per vasarą? 10 puikių knygų turtingoms atostogoms

kartografaiVasara – atostogų metas. Atostogauti galima ne tik keliaujant po įvairiausias pasaulio vietas, bet ir skaitant gerą knygą. Siūlome dešimt puikių lietuvių ir užsienio autorių knygų, išleistų šiais metais ir žavinčių nepaprastomis istorijomis, galinčiomis nunešti toli toli.

Peng Shepherd „Kartografai“

Ar esate susipažinę su kartografų gyvenimu? Intrigos, nuotykiai tikri įvykiai pasakojami knygoje „Kartografai“. Šis įtraukiantis, meistriškai parašytas trileris pilnas siužeto vingių, mokslo paslapčių bei magijos, įkvėptas tikrų įvykių. Knyga lyginama netgi su Dano Browno kūryba! Romanas patiks visiems detektyvų, trilerių ir žemėlapių mėgėjams.

John Preston „Lobis“

1939-ųjų vasarą Britanija ruošiasi karui, bet Saton Hu dvare Safolko apylinkėse ramu. Visgi dvaro savininkę Priti kamuoja keista nuojauta. Ir tikrai, viename iš jos žemėje esančių pilkapių savamokslis archeologas Bezilas Braunas atranda lobį: viduramžių laivą-kapą. Šis atradimas sukelia daugybę aistrų. Romane įdomiai ir su humoru pasakojama apie tris mėnesius trukusius kasinėjimus Saton Hu ir bene svarbiausią anglosaksiškojo laikotarpio atradimą Britanijoje. Knyga patiks visiems istorinių romanų bei Jungtinės Karalystės gerbėjams.

Nina de Gramont „Ponios Kristi apgaulė“

Mėgstate Agathos Christie detektyvus? O galbūt domitės ir jos pačios gyvenimu, ypač mįslingu rašytojos laikinu dingimu, apie kurį niekad nebuvo atskleista visa tiesa? Jei susidomėjote, rekomenduojame skaityti romaną „Ponios Kristi apgaulė“ – šios istorijos interpretaciją, apie A. Christie, jos vyrą, jo meilužę ir begalę intrigų.

Andrius Kleiva „Ką veikia Japonija“

Ar norėtumėte su knyga nukakti į egzotišką šalį ir daugiau apie ją sužinoti? Andriaus Kleivos „Ką veikia Japonija“ – puikus pasirinkimas. 2023 m. knygų mugėje ši knyga tapo tikru hitu. Tai knyga apie Japoniją be įvaizdžio, tokią, kokią ją mato autorius, pats tapdamas šalies dalimi. Šioje knygoje atrasite pokalbius su įvairių profesinių japonais, jų požiūrį į maistą ir valgymą, į laidotuves ir medicinos įstaigas, būsto rinkimąsi ir kaimynystes, darbą ir hobius. Tikrai patiks visiems, besidomintiems Japonija ir norintiems apie ją sužinoti daugiau.

Dovydas Pancerovas ir Birutė Davidonytė „Pranešėjas ir prezidentas“

Kalbant apie knygų mugę, dar prieš ją buvo aišku, kad Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės kūrinys „Pranešėjas ir Prezidentas“ bus perkamiausia šių metų knyga. Šioje knygoje pasakojama apie Gitano Nausėdos kelionę į prezidento postą ir politikos užkulisius. Knyga bus įdomi visiems politikos bei tiriamosios žurnalistikos mėgėjams.

Virginija Kulvinskaitė „Keturi“

Dar viena naujiena Lietuvoje – Virginijos Kulvinskaitės romanas „Keturi“. Jei domitės lietuvių literatūra, turbūt esate girdėję apie jos romaną „Kai aš buvau malalietka“. Plonoje knygelėje – vos 112 puslapių! – pasakojamos keturių veikėjų istorijos, kinematografiškai, lakoniškai, su makabrišku humoru. Rekomenduojama lietuvių literatūros ir trumposios prozos gerbėjams.

Algimantas Čekuolis „Medinė kaukė. Tikroji mano istorija“

Verta įsigyti ir perskaityti Algimanto Čekuolio keturioliktąją knygą: šįkart apie jo paties gyvenimą, nors apie save kalbėti jis paprastai nemėgsta. Knygoje autorius gyvai ir atvirai pasakoja apie savo kaip pyplio mokinuko išdaigas, berniokų žaidžiamą, tikrą karą, studijas Maskvoje, ilgus plaukiojimo metus vandenyne, pirmąsias žurnalistines patirtis, darbą Kuboje, Kanadoje, Portugalijoje, Ispanijoje, „Gimtojo krašto" vyriausiojo redaktoriaus kėdę, Sąjūdžio laikus ir dar daugiau, šitaip pasakodamas ne tik savo gyvenimą, bet ir epochą. Patiks visiems, mėgstantiems Algimantą Čekuolį ir autobiografijas.

Oksana Zabuzhko „Užmirštų sekretų muziejus“

Mėgstate rimtesnius romanus? Rinkitės šiais metais į lietuvių kalbą išverstą romaną „Užmirštų sekretų muziejus“. Autorė yra viena žymiausių naujausios „postčernobylinės“ ukrainiečių literatūros kūrėjų, jos kūryba išversta į 20 kalbų. O šis romanas tituluotas Ukrainos 2010 m. knyga, apdovanotas Vidurio Europos literatūros premija Angelus (2013), Nacionaline T. Ševčenkos premija (2019) ir daugeliu kitų. Pasakojama kelių kartų istorija, apimanti septynis dešimtmečius – nuo Ukrainos pokario kovų iki Oranžinės revoliucijos, pasibaigusios V. Juščenkos pergale. Tai dramatiška ir sudėtinga meilės, aistros, draugystės ir mirties saga, kurios centre – trys moterys, siejamos pamažu į paviršių kylančių praeities paslapčių.

Heather Morris „Trys seserys“

Tai garsiojo romano „Aušvico tatuiruotojas“ autorės nauja knyga, paremta tikra seserų Cibės, Magdos ir Livijos vilties bei išlikimo istorija. Trys seserys susitinka Aušvice-Birkenau, prisimena tėvą ir viena kitai pažada, kad išgyvens ir taip nugalės blogį. Tai pasakojimas apie skausmą, drąsą ir meilę. Patiks mėgstantiems jautrius istorinius romanus.

Rahaf Mohammed „Maištingoji“

„Maištingoji“ yra tikra, kvapą gniaužianti istorija apie nepaprastai drąsią paauglę, kuri metė iššūkį Saudo Arabijoje klestinčiai senovinei vyrų globos sistemai ir ją įveikė! Knygoje atskleidžiama, ką jai teko kęsti vaikystėje, jos pabėgimas iš šalies ir prieglobsčio paieška vakaruose. Kartu su veikėja ir pyksite, ir džiaugsitės, ir būsite įkvėpti herojiškos istorijos. Patiks mėgstantiems biografijas, stiprias moteris ir norintiems daugiau sužinoti apie gyvenimą Saudo Arabijoje.

Tikimės, kad bent viena knyga sudomino. Linkime gero skaitymo ir turtingos vasaros!

23-252

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode