Parama dėkojame




Korupcijos suvokimo indekse Lietuva nukrito per vieną poziciją, yra 34 pasaulyje

kysiaiPer praėjusius metus Lietuva Korupcijos suvokimo indekse nukrito per vieną poziciją ir šiuo metu užima 34 vietą pasaulyje, rodo antradienį paskelbti „Transparency International“ duomenys.

Lietuvai skirtas 61 balas iš 100 galimų. Tuo metu tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių Lietuva, kaip ir pernai, lieka 12-oje vietoje.

 

Pirmoje vietoje pasaulyje išlieka Danija (90 balų). Tarp geriausiai įvertintų šalių taip pat yra Suomija (87 balai), Naujoji Zelandija (85 balai), Norvegija (84 balai), Singapūras (83 balai).

Estija šiais metais gavo 76 balus ir užėmė 12 vietą (pernai – 74 balai ir 14 vieta), Latvija gavo 60 balų ir užėmė 36 vietą (pernai – 59 balai ir 39 vieta), Lenkija – 54 balus ir užėmė 47 vietą (pernai – 55 balai ir 45 vieta).

Baltarusijai skyrus 37 balus ji užima 98 vietą (pernai – 39 balai ir 91 vieta), Rusija su 26 balais – 141 vietą (pernai – 28 balai ir 137 vieta). 

Europos Sąjungos šalių vidurkis – 64 balai iš 100.

„Manau, kad šių metų rezultatas siunčia aiškią žinią – įstatymai patys neveikia. Tad, jei nesiimsime konkretesnių ir aktyvesnių veiksmų praktikoje, Lietuvos rezultatas nesikeis“, – sakė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) vadovė Ingrida Kalinauskienė. 

Anot jos, ypač svarbu, jog verslo ir viešojo sektoriaus įstaigų vadovai užimtų aiškią poziciją, „kad kyšininkavimas jų veikloje nėra toleruojamas“.

„Manau, kad jau pats laikas sutarti, jog tai neatsiejama pokalbio apie paslaugų kokybę bei pasitikėjimą valstybe dalis“, – tvirtino I. Kalinauskienė.

Anot TILS, korupcijos suvokimo indeksas parodo, kaip įvairioms pasaulio valstybėms pavyksta kontroliuoti korupciją.

Esama padėtis įvertinama konkrečiu skaičiumi šimto balų skalėje nuo 0 iki 100, nulis reiškia labai korumpuotą, o 100 – visiškai nekorumpuotą valstybę. Korupcijos mastą viešajame ir politikos sektoriuose vertina įvairių sričių ekspertai ir verslo lyderiai.

Lietuvos Vyriausybės programoje nurodytas siekis, kad 2024 metais Lietuvos vertinimas būtų 70 balų. Nacionalinėje darbotvarkėje korupcijos prevencijos klausimais 2022-2033 metais yra nurodomas siekis 2033 metaus Lietuvai vertinime pasiekti 74 balus.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode