Parama dėkojame




Lietuvos žemdirbiai tęsia protestą Vilniuje, rinksis prie Vyriausybės rūmų

protestaszemdLietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją ir antradienį  į Vilniaus centrą suvažiavus daugiau nei tūkstančiui traktorių bei miškavežių, trečiadienį ūkininkai ir jų rėmėjai susirinks prie Vyriausybės rūmų.

Tikimasi, kad proteste dalyvaus apie 2 tūkst. žmonių. Akciją jie ketina tęsti ir ketvirtadienį.   

Lietuvos žemės ūkio tarybos atstovai ir kiti ūkininkai kalbės apie, anot jų, nesprendžiamas žemės ūkio problemas, bus kviečiami pasisakyti ir valdžios atstovai. Su protestuotojais žadėjo susitikti žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, tikimasi, kad ateis ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Ketvirtadienį laukiama ir prezidento Gitano Nausėdos pasisakymo.

„Pradžia 11 valandą, pagal scenarijų pagrinde rytoj bus (ūkininkų, jų atstovų, valdžios atstovų – BNS) pasisakymai“, – antradienį vakare BNS sakė tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas.

Žemdirbiai siekia atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką, ragina atšaukti nuo sausio padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, grąžinti dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, kelia daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas. 

K. Navickas antradienį Briuselyje susitiko su Europos Sąjungos žemės ūkio komisaru Januszu Wojciechowskiu (Janušu Vojčekovskiu) aptarti daugiamečių pievų ir ganyklų problemos sprendimo būdus. Pasak jo, atsakymų laukiama artimiausiu metu.

„Priminiau, kad labai laukiame atsakymo dėl sėjomainos apibrėžimo privalomumo taikymo kartu su daugiamečių pievų apibrėžimu. Sulaukiau pažado, kad atsakymas bus pateiktas artimiausiu metu“, – feisbuke rašė ministras.

„Taip pat aptarėme ministerijos parengtus naujus siūlymus, kuriems jau yra būtinas deleguotojo reglamento keitimas. Gera žinia, kad komisaras pritarė šiam keliui, o Žemės ūkio ir kaimo plėtros generalinio direktorato vadovas sutiko padėti parengti ir suderinti atitinkamus reglamento pakeitimus. Viliuosi, kad tai reikšmingai spręstų pievų atkūrimo problemą“, – teigė jis. 

Anot ministro, pievų klausimą siekiama išspręsti iki pasėlių deklaravimo pradžios.

Daugiametė pieva yra žolėmis užsėti, neariami sklypai, kurių plotas negali būti mažesnis nei 5 proc., kitu atveju ūkininkai įpareigoti jas atkurti. Žemdirbių įsitikinimu, tai didelė našta, nes pievas reikia prižiūrėti, o ūkinės naudos nėra, pagaminama mažiau produkcijos, mažėja konkurencingumas. 

Antradienį Vilniaus centrą užpildė ūkininkų bei miškininkų technika – modernūs traktoriai ir miškavežiai. Jie išsirikiavo dviem eilėmis visame Gedimino prospekte nuo Seimo iki Katedros. Lietuvos žemės ūkio tarybos atstovai skaičiavo, kad čia bei prospekto prieigose buvo apie 1300 sunkiosios technikos vienetų. 

Tuo metu policijos atstovas sakė, kad visos suvažiavusios technikos Vilniaus centre sutalpinti nepavyko – čia buvo daugiau nei 900 traktorių ir miškavežių, o apie 100 jų stovi aikštelėje Avižieniuose. 

Gedimino prospektu automobilių eismas nevyksta, tačiau dalyje sankryžų automobiliai jį gali kirsti. Šalia traktorių prospekte palikta vietos pravažiuoti tik policijos, greitosios pagalbos automobiliams.

Lietuvos žemės ūkio tarybos teigimu, ūkininkams trūko kantrybė, nes pastaraisiais metais problemos žemės ūkyje buvo nesprendžiamos, o gilinamos, todėl akcija siekiama atkreipti valdžios ir visų Lietuvos žmonių dėmesį į sudėtingą situaciją, visuomenės supriešinimą, didelę atskirtį tarp miesto ir kaimo.

Reaguodami į dalies ūkininkų reikalavimus, trečiadienį Vilniuje aplinkosaugos specialistai ir aktyvistai taip pat renkasi į akciją, kuria nori atkreipti Vyriausybės dėmesį į tai, kad derybose su protestuojančiais ūkininkais nebūtų pamintas gamtinės aplinkos išsaugojimo interesas ir ilgalaikiai klimato, biologinės įvairovės apsaugos ir kiti įsipareigojimai.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode