Parama dėkojame




Konstantinopolio stačiatikių bendruomenę Lietuvoje įkūrę dvasininkai gavo JAV apdovanojimą

javKonstantinopolio patriarchato stačiatikių bendruomenę Lietuvoje įkūrusiems dvasininkams skirtas JAV Valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) apdovanojimas.

Apdovanojimą ketvirtadienį Vašingtone Tarptautinių religijos laisvės apdovanojimų ceremonijos metu atsiėmė Gintaras Songaila, vienas iš penkių Maskvos patriarchato pašalintų kunigų, kuriuos į dvasininkų luomą grąžino Konstantinopolio patriarchas.

„Po to, kai jų su Maskva siejamos bažnyčios Lietuvoje ir Baltarusijoje juos pašalino už tai, kad jie griežtai pasmerkė Rusijos karą prieš Ukrainą, šie devyni stačiatikių dvasininkai pradėjo Lietuvoje kurti naują religinę bendruomenę, kurioje stačiatikiai, pabėgėliai iš Ukrainos ir kiti gali saugiai ir laisvai reikšti save ir savo tikėjimą“, – feisbuke penktadienį paskelbė JAV ambasada Vilniuje.

JAV Valstybės departamento puslapyje skelbiama, kad Tarptautinis religijos laisvės apdovanojimas devyniems Lietuvos stačiatikių kunigams skirtas „už jų drąsą ir ryžtą ginti religijos laisvę pasaulyje“.

Penki stačiatikių dvasininkai užpernai Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos buvo pašalinti iš kunigų luomo kaip įvykdę kanoninius nusikaltimus, bet Konstantinopolis konstatavo, jog tai įvyko ne dėl bažnytinių taisyklių pažeidimų, o dėl pozicijos Rusijos invazijos Ukrainoje klausimu.

Šie kunigai pradėjo Maskvai nepavaldžių stačiatikių bendruomenę, Konstantinopolio patriarchatui Lietuvoje šiuo metu iš viso priklauso dešimt dvasininkų ir dešimt bendruomenių skirtinguose šalies miestuose.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode