Sprogimas

Santaros klinikose ir VMKL dėl COVID-19 pacientų sustabdyta planinė hospitalizacija

planineSantaros klinikose ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VMKL) atidarant vis didesnius COVID-19 skyrius sustabdyta planinė pacientų hospitalizacija.

„Vilniaus mieste likę po kelias lovas covidiniams pacientams, taigi, šiuo metu yra atidarinėjami nauji skyriai ir rengiamos lovos covidiniams pacientams. Iš kažkur tos lovos ir personalas atsirasti negali: Santaros klinikose yra sustabdyta planinė hospitalizacija terapinio profilio pacientams. Gydome ir priimame tik skubius pacientus“, – žurnalistams penktadienį sakė Santaros klinikų direktorė valdymui Jolita Jakutienė.

„Lygiai tokia pati situacija yra Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje: tiktai teikiama skubi pagalba“, – pridūrė ji.

Medikė ragino žmones įvertinti sudėtingą situaciją, skiepytis, saugotis ir imtis kitų priemonių, kad infekcija neplistų ir ligoninės galėtų gydyti kitomis ligomis sergančius pacientus.

„Atvejų skaičius auga, mūsų visuomenė turbūt to nenori įsisąmoninti, bet jeigu atvejų skaičius auga, didėja hospitalizuojamų pacientų skaičius, taigi, mažėja galimybės gauti medicinines paslaugas necovidiniams pacientams“, – įspėjo ji.

Daug kitų ligų pacientų

J. Jakutienės teigimu, lyginant su pandemijos banga praėjusią žiemą, šiuo metu į ligonines kreipiasi gerokai daugiau kitomis ligomis sergančių pacientų, kuriems būtina teikti pagalbą, todėl medikams tenka didžiulis krūvis.

„Pagrindinis skirtumas sveikatos priežiūros įstaigoms yra tas, kad šiuo metu yra labai didelis kiekis pacientų, kurie neserga COVID-19 liga, tačiau jam tą pagalbą taip pat reikia teikti dabar neatidėliojant. Praeitos bangos metu šita pagalba buvo sustabdyta, daugelis pacientų patys nesikreipė. Mes dabar to turime išdavas, to proceso“, – kalbėjo ji.

Medikė atkreipė dėmesį, jog didelė dalis sveikatos priežiūros įstaigų personalo taip pat dalyvauja skiepijime, lanko žmones namuose, dirba mobiliuosiuose punktuose ir, kadangi darbuotojų papildomai neatsirado, tai didina įtampą visoje sistemoje.

„Tas skirtumas, kad turime didelį kiekį pacientų, kuriems negalime atidėlioti necovidinės pagalbos ir sukelia tam tikrą įtampą, stengiantis, kad ji vis tik būtų suteikta“, – sakė klinikų direktorė valdymui.

Vilniečiai – ir Ukmergėje, ir Molėtuose

Vienos iš Santaros klinikų vadovių duomenimis, kai kurių Vilniaus regiono atraminių ligoninių kituose miestuose COVID-19 skyriai taip pat yra visiškai užpildyti.

„Kitą savaitę atidarome covidinį skyrių ir Trakų ligoninėje. Žinoma, tuo pačiu mažinant lovų skaičių necovidiniams pacientams. Jau šiuo metu Trakų ligoninė, besirengdama atsidaryti covidines lovas, negali priimti necovidinių pacientų srauto iš aplinkinių regionų“, – kalbėjo J. Jakutienė.

Medikės teigimu, į medikus sostinėje besikreipiantys COVID-19 pacientai gali būti pervežami gydyti ir į kitus miestus, kuriuose tuo metu yra laisvų vietų – vilniečiai jau sudaro daugumą kai kurių miestų ligoninėse.

„Vilniaus miesto gyventojai gali būti gydomi bet kurioje regiono ligoninėje. Praktiškai visos Molėtų 20 lovų, skirtos COVID, yra dedikuotos Vilniaus miesto gyventojams, Ukmergės ligoninėje iš 50 ten atidarytų lovų taip pat gydomi apie 90 proc. Vilniaus miesto ir rajono gyventojų. Taigi, Vilniaus miesto gyventojas gali būti gydomas bet kurioje iš šių įstaigų“, – sakė J. Jakutienė.

Pasak jos, Kauno regionas jau šią savaitę priėmė Alytaus apskrities COVID-19 pacientus, bus prašoma jo ligoninių teikti paramą ir perimant kitomis ligomis sergančius pacientus.

Dauguma pacientų – neskiepyti

Medikė sakė dėl didžiulių pacientų srautų neturinti tikslių duomenų, kiek iš jų yra pasiskiepiję, tačiau, jos duomenimis, absoliučią daugumą ligoninėse sudaro neskiepyti nuo COVID-19.

„Neturi prasmės tas skaičiavimas – vienas ar du tarp jų yra paskiepyti, tačiau didžioji dauguma išlieka neskiepyti pacientai“, – kalbėjo Santaros klinikų direktorė valdymui.

Jos teigimu, reanimacijoje gydomi ir jaunesnio amžiaus pacientai: „kad tai būtų vien patys vyriausi, tikrai taip nėra: pacientų amžius svyruoja nuo 30 metų“.

Padaugėjo ir dėl koronaviruso hospitalizuojamų vaikų: užpildytas visas jų skyrius Vaikų ligoninėje – 10 lovų, atidaromi papildomi skyriai. Reanimacijoje gydomas vienas sunkiai sergantis vaikas.

J. Jakutienės duomenimis, Vilniaus regione, kuriam priklauso Vilniaus ir Alytaus apskritys, ligoninėse gydoma 540 COVID-19 pacientų, 52 iš jų reanimacijoje.

Tai sudaro apie trečdalį visų Lietuvos COVID-19 pacientų. Statistikos departamento penktadienio duomenimis, visose šalies ligoninėse gydomas 1571 COVID-19 sergantis žmogus, 159 iš jų – reanimacijoje.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode