Sprogimas

SAM ruošiasi įteisinti revakcinaciją nuo koronaviruso visiems pilnamečiams gyventojams

pilnaSveikatos apsaugos ministerija ruošiasi įteisinti revakcinaciją nuo koronaviruso visiems pilnamečiams gyventojams.

Ketvirtadienį registruotas tą numatantis ministro Arūno Dulkio įsakymo projektas.

Jame numatoma, kad visi vyresni nei 18 metų žmonės sustiprinančiąja doze galės skiepytis „ne anksčiau kaip po 180 dienų nuo pirmosios arba antrosios COVID-19 vakcinos dozės suleidimo dienos“.

Projekte numatyta, kad skiepijimas būtų vykdomas tik „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta „Comirnaty“  ir „Janssen“ vakcinomis, tačiau pastaruoju preparatu skiepytis galėtų tik tie, kurie ir pirmąjį kartą gavo „Janssen“ vakcinos dozę.

Nors iki šiol revakcinacijai specifinėms grupėms buvo naudojama ir „Moderna“ sukurta „Spikevax“ vakcina, jos pasirinkti nebebus galima.

Šią savaitę posėdžiavusi Vyriausybės nepriklausomų ekspertų taryba rekomendavo neskubėti dėl revakcinacijos šiuo preparatu, nes „Moderna“ šiuo metu yra pateikusi paraišką Jungtinių Valstijų priežiūros institucijai dėl dvigubai mažesnės vakcinos dozės naudojimo sustiprinančiajam skiepui.

„Todėl tikėtina, kad revakcinacijai bus siūloma mažesnė vakcinos dozė“, – nurodoma protokole.

Be kita ko, pasirodžius pranešimams, kad kai kurios šalys nutraukė Spikevax“ skyrimą berniukams ir jauniems vyrams, ekspertai dėl tolesnio šios vakcinos naudojimo kol kas nusprendė palaukti daugiau duomenų apie šalutinius jos poveikius bei Europos vaistų agentūros sprendimo.

Įsakymo projekte taip pat numatyta, kad sustiprinančią „Comirnaty“ dozę galės gauti 12 metų ir vyresni pacientai, sergantys lėtinėmis imunitetą silpninančiomis ligomis arba kuriems taikomas gydymas imuninę sistemą slopinančiais vaistiniais preparatais, praėjus „ne mažiau kaip 28 dienoms nuo antrosios COVID-19 vakcinos dozės suleidimo dienos“.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode