Sprogimas

Atnaujinamos rekomendacijos maldos namams

maldosUžsikrėtimų COVID-19 liga atvejų skaičiui didėjant, esant nepakankamam imunizuotų (pasiskiepijusių ir persirgusių) gyventojų skaičiui ir dėl to susidarius nepalankiai epidemiologinei situacijai šalyje, Sveikatos apsaugos ministerija atnaujina rekomendacijas maldos namams. 

Rekomenduojama užtikrinti saugų, ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą tarp asmenų, dalyvaujančių religinėse apeigose. Pastarosiose dalyvauti negali:
•    asmenys, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymių (pvz., karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.). Jei minėti simptomai pasireiškia maldos namų dvasininkui ar kitam darbuotojui, jis į darbą / apeigas vykti negali, rekomenduojama konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai,
•    vyresni nei 6 metų asmenys, nedėvintys nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių (veido kaukių, respiratorių ar kitų priemonių), kurios priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną (toliau – kaukės). Reikalavimas dėvėti kaukes netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį); 
•    asmenys, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu.
Remiantis atnaujintomis rekomendacijomis, šv. Komunija turėtų būti dalinama į rankas. Taip pat nerekomenduojamos ir religinės apeigos, kurių metų kunigas ar kitas dvasininkas turi tiesioginį kontaktą su kitais asmenimis (pvz., teikiant Sutvirtinimo sakramentą).

Svarbu užtikrinti, kad nebūtų vandens induose švęstam vandeniui. Religinių apeigų dalyviai, išskyrus dvasininkus ar kitus maldos namų darbuotojus, turi vengti fizinio kontakto su relikvijomis, kryžiais ir kitais relikvijoriais, vengti fizinio kontakto su kitais asmenimis, pvz., spausti vieni kitiems ranką.

Rekomenduojama prie įėjimo į maldos namus ar kitoje gerai matomoje vietoje:
•    pakabinti rankų dezinfekcijai skirtą priemonę; 
•    pateikti informaciją apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kt.); 
•    apie būtinybę vyresniems nei 6 metų asmenims dėvėti kaukes. Šis reikalavimas netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį); 
•    apie draudimą dalyvauti pamaldose asmenims, kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) ir nedėvi kaukių.

Religinių apeigų dalyviam rekomenduojama:
•    vyresniems nei 6 metų asmenims dėvėti kaukes, išskyrus celebruojantį kunigą; 
•    laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę); 
•    vengti liesti neplautomis rankomis veidą, akis, nosį, burną; 
•    laikytis saugaus, ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo nuo kitų asmenų.

Maldos namuose rekomenduojamas ir dažnesnis nei įprasta dažnai liečiamų paviršių (durų rankenų, suolų, kėdžių atramų ir kt.) valymas ir dezinfekcija vadovaujantis Rekomendacijomis dezinfekcijai sveikatos priežiūros įstaigose ir ne sveikatos priežiūros patalpose (ne sveikatos priežiūros sektorius, įtarus ar patvirtinus COVID-19 atvejį).

Rekomendacijas galite perskaityti ČIA.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode