Sprogimas

Santaros klinikų reanimacijoje vietų COVID-19 pacientams beveik neliko

santarosVilniaus universiteto (VU) ligoninėje Santaros klinikose reanimacijos vietų COVID-19 pacientams beveik neliko, sako įstaigos direktorė valdymui Jolita Jakutienė.

„Dėl aktyvaus gydymo lovų yra pakankamai rami situacija, tačiau didžiausią nerimą mums kelia reanimacijos lovos. Šiuo metu Santaros klinikose užimta 90 proc. visų reanimacijos lovų. Mes jau svarstome įvairius sprendimus, kaip šią situaciją spręsti, sprendimus priimsime rytoj, tardamiesi su savo padalinių vadovais, darbuotojais“, – pirmadienį per spaudos konferenciją teigė J. Jakutienė.

Anot jos, šiuo metu Santaros klinikų reanimacijoje guli 18 pacientų, tik 10 proc. jų paskiepyti arba iš dalies paskiepyti. Keliems COVID-19 pacientams ligoninėje – nuo 30 iki 40 metų, reanimacijoje gulinčiųjų amžius – nuo 50-ies, vienas asmuo, neseniai miręs nuo COVID-19, buvo 46-erių.

J. Jakutienė pažymėjo, kad bendra situacija Vilniaus regione yra „stabili, tačiau neleidžianti atsipalaiduoti“: Vilniaus klinikinė ligoninė praėjusią savaitę įrengė papildomų 20 lovų COVID-19 pacientams, Alytaus ligoninė – dešimt, nuo pirmadienio COVID-19 pacientams paslaugas pradeda teikti Druskininkų ligoninė.

Didžioji dalis Vilniaus regiono sunkiausių pacientų gydomi Santaros klinikose.

„Nuo šio ketvirtadienio planuojame uždaryti 2-ąjį infekcinių ligų skyrių, su jame esančių 12 lovų, kurias visas dedikuosime COVID-19 pacientams gydyti. Taigi, iš viso turėsime 60 aktyvaus gydymo ir 20 reanimacinių lovų“, – tvirtino J. Jakutienė.

Anot jos, infekcinėmis ligomis sergantys asmenys bus perkelti į Marcinkevičiaus ligoninę, dalis, pavyzdžiui, sergantieji erkiniu encefalitu, bus perkelti į Santaros klinikų Neurologijos skyrių.

Klinikų direktorė valdymui patikino, kad kol kas planinės operacijos nestabdomos, tačiau šis klausimas bus sprendžiamas artimiausiu metu, kadangi po planinių operacijų pacientai kurį laiką turi būti perkelti į reanimacijos skyrių, o vietų čia mažėja.

Klinikų duomenimis, iš viso įstaigoje užimta beveik 80 proc. ligai gydyti skirtų stacionaro vietų – gydomi 37  sergantieji, tarp jų – šeši vaikai. Pabrėžiama, kad ketvirtosios bangos metu vyraujant delta atmainai, daugiausiai čia guldomi vyresni žmonės.

J. Jakutienės teigimu, dalis į klinikas patekusių jaunų asmenų buvo nepasiskiepiję, taip pat turėję gretutinių ligų, kurios „komplikuoja ligos eigą“. Anot jos, šiuo metu plintant užkrečiamesnei koronaviruso delta atmainai, situacija Santaros klinikose „yra panaši“, kaip ir pirmosios ar antrosios bangos metu, nes čia ir anksčiau guldyti tik sunkūs pacientai.

Klinikose, pasak J. Jakutienės, fiksuojami ir „pavieniai atvejai“ susirgimų tarp medikų, tačiau, kadangi medikai yra pasiskiepiję, anot jos, jiems nustatyta lengva COVID-19 forma.    

Klinikų viena vadovių pabrėžė, kad nepasiskiepiję žmonės sukelia problemų ne tik sau, bet ir kitiems, ir nebūtinai sergantiems COVID-19. Ji taip pat akcentavo, kad, nepaisant kai kurių asmenų įsitikinimų, delta atmaina pakerta ir sportuojančius ar kitaip imunitetą stiprinančius žmones.

„Pirmiausia, aš norėčiau, kad tie žmonės suprastų, jog jie nepadeda gauti medicininių paslaugų kitiems žmonėms, kurioms jos gyvybiškai būtinos. Netgi tos planinės operacijos – jeigu žmogui reikia, tai jam jų reikia. Jei mes mažiname jų, vadinasi, dalis žmonių negauna jiems reikalingų paslaugų, tai pirmiausia dėl to reikėtų pasiskiepyti“, – ragino ji.

Sergamumas COVID-19 pastaruoju metu Lietuvoje auga. Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą nustatyti 489 nauji koronaviruso atvejai, mirė 19 žmonių. Bendras dviejų savaičių naujų susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų pasiekė 385,6 atvejo, savaitės teigiamų testų dalis – 6,4 procento.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode