Sprogimas

Libanas: katalikų mokyklos išgyvena sunkmetį dėl ekonominės krizės šalyje

isgyvenaJTO surinkti duomenys rodo, kad 78 proc. Libano gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos. 

Libano katalikų mokyklų ateičiai iškilo grėsmė, apie kurią rašo Švč. Šeimos seserų maroničių generalinė vyresnioji. Libano patriarchų  ir katalikų vyskupų tarybos švietimo komiteto vicepirmininkė, vienuolijų vyresniųjų sąjungos pirmininkė atkreipia dėmesį į siaubingą ekonominę padėtį šalyje ir sunkumus, kuriuos patiria ugdymo institucijos. „Žvelgiant iš finansinės pusės, turėtume uždaryti daugumą mokyklų, tačiau kovojame visomis išgalėmis, kad jos išliktų. Kaip Bažnyčia, kaip vienuoliniai ordinai ir institucijos mėginome išgyventi, tačiau resursai išseko. Jei negausime paramos, mokyklas reikės uždaryti“, – rašo s. Marie-Antoinette Saadeh.  

Per pastaruosius porą metų Libano valiuta nuvertėjo daugiau ei 90%, atlyginimai siekia dešimtadalį buvusio lygio, daugelis šeimų nebeišgali mokėti mokesčių už mokslus. JTO surinkti duomenys rodo, kad 78 proc. Libano gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos.  

Maroničių generalinei vyresniosios s. Marie-Antoinette Saadeh akimis, Libanas ir toliau lieka dialogo vieta, šviesos švyturiu Artimuosiuose Rytuose, tad būtina išsaugoti katalikiškas institucijas, mokyklas, ligonines, socialinius centrus. Katalikiškos mokyklos Libane turi ypač ilgametę tradiciją, čia mokosi įvairių religijų mokiniai iš skirtingų socialinių sluoksnių, jose mokoma, kaip kartu gyventi, augti ir gerbti vieni kitus. „Jei išnyks katalikiškos mokyklos Libane, žlugs Libano tapatybė ir visuomenė, be išorinės paramos turėsime uždaryti mokyklas, nepaisant visų mūsų pastangų jas išlaikyti“, – pagalbos šauksmą skelbia s. Marie-Antoinette Saadeh, Libano patriarchų ir katalikų vyskupų tarybos švietimo komiteto vicepirmininkė.

(DŽ/VaticanNews)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode