Sprogimas

Mažeikių viešajai bibliotekai – Henriko Nagio vardas

Mažeikių rajono savivaldybės viešoji biblioteka, švenčianti savo veiklos 100-metį, prašo leidimo pasivadinti Henriko Nagio vardu. Tokiam prašymui pritarė Žymių žmonių, istorinių datų ir įvykių įamžinimo komisija, vadovaujama Savivaldybės tarybos narės Genoveitos Gricienės. Galutinį sprendimą dėl vardo suteikimo priims Savivaldybės taryba.

Vienoje seniausių Lietuvos bibliotekų bus įamžintas Henriko Nagio ir jo sesers Zinaidos Nagytės-Liūnės Sutemos atminimas.  

H. Nagys, poetas, pedagogas, literatūros ir meno kritikas, publicistas, žurnalistas, vertėjas, filologijos mokslų daktaras, gimė Mažeikiuose, netoli geležinkelio stoties esančiame mediniame name, 1920 m. spalio 12 d., mokėsi Mažeikių pradžios mokyklos pirmajame skyriuje. Tėvas Augustinas Nagys buvo geležinkelietis, o geležinkelių žinyboje buvo įprasta darbuotojus dažnai kilnoti iš vienos stoties į kitą, todėl šeimai teko gyventi daugelyje vietovių. Vėliau emigravo. Mirė 1996 m. rugpjūčio 3 d. Monrealyje, Kanadoje. 

Taip pat Mažeikiuose 1927 m. liepos 5 d. gimė ir jo sesuo, poetė, vertėja Z. Nagytė-Liūnė Sutema. Pakrikštyta mažoje medinėje Mažeikių bažnyčioje. Kartu su šeima gyveno vairiose Lietuvos vietose, vėliau taip pat emigravo. Mirė Z. Nagytė-Liūnė Sutema 2013 m. sausio 17 d. Lemonte, palaidota lietuvių tautinėse kapinėse Čikagoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose.

mazeikiai.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode