RETRO

Mažeikiams – Neapolio scenarijus?

Spalio 12 d. skubiai sušauktas Mažeikių r. savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Mat nepavojingų atliekų tvarkymo įmonė UAB „Veistas“, su kuria sudaryta sutartis, atsisakė priimti neapdorotas mišrias komunalines atliekas. Motyvas – vietos stoka. 

Mažeikių r. savivaldybės administracijos direktorius baiminasi dėl galimos katastrofos, kuri gresia Mažeikiams, kaip prieš gerą dešimtmetį buvo susidariusi chaosinė situacija Italijoje, kai tonos šiuklių gulėjo Neapolio miesto gatvėse.

Atsisakė priimti atliekas

UAB „Veistas“ įgyvendinamu projektu „Telšių regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra“, įsipareigojo plėtoti šio regione komunalinių ir biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo infrastruktūrą. Bendrovės direktorius Deividas Miškinis vakar atsisakė priimti neišrūšiuotas atliekas, motyvuodamas vietos neturėjimu. Pasak direktoriaus, šiuo metu UAB „Veistas“ eksploatuojamoje atliekų apdorojimo gamyklos teritorijoje yra susikaupęs 16 tūkst. tonų techninio komposto kiekis: „Priėmimo patalpoje sukaupta apie 630 tonų mišrių atliekų. Daugiau neleidžia aplinkos apsaugos įstatymas, jį pažeidus, gresia baudos“.

D. Miškinio teigimu, situacija susidarė dėl to, kad UAB „Telšių regiono atliekų tvarkymo centras“ (TRATC) galimai vykdo neteisėtus veiksmus, ribojant UAB „Veistas“ pagaminto techninio komposto priėmimą į sąvartyno kaupo teritoriją.  „Bendrovės veikla paralyžiuota“, – nuotoliniame Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje tvirtino „Veisto“ direktorius ir prašė kuo skubiau sušaukti TRATC‘o akcininkų susirinkimą ir klausimą spręsti iš esmės.

Kaltina ekstremalios situacijos sukūrimu

TRATC‘o direktorius Vidimantas Domarkas nesutiko su D. Miškinio teiginiu dėl neteisėtų veiksmų ir tikino, kad nėra kur kitur vežti mišrių atliekų, o į kaupą priimti negalima.

Pasak V. Domarko, apie veiklos nutraukimą TRAC‘as „Veisto“ informuotas tik vakar, kai sutartyje numatytas terminas 20 dienų. „Specialiai mėnesį kaupėt atliekas, kad būtų sukurta tokia situacija“, – metė kaltinimą „Veisto“ direktoriui V. Domarkas.

Vyksta ginčai

2019 metų pabaigoje Telšių regiono atliekų tvarkymo centrui pradėjus vadovauti V. Domarkui, daug priekaištų buvo pateikiama UAB „Veistas“ vykdomai veiklai. Iki šiol UAB „Veistas“ ir UAB „Telšių regiono atliekų tvarkymo centras“ ginčijasi teismuose. Daugumą teisminių procesų TRATC pralaimėjo.

Dėl nepilnai apmokamo paslaugų įkainio ir pradelstų įsiskolinimų šių metų kovo mėnesį UAB „Veistas“ buvo sustabdęs paslaugų tiekimą. „Veisto“ teigimu, vietoje to, kad sumokėtų pradelstą skolą, UAB „Telšių regiono atliekų tvarkymo centras“ direktorius V. Domarkas, pažeisdamas įstatymus, priėmė sprendimą nepriimamas nesutvarkytas mišrias komunalines atliekas vežti ir šalinti į Jėrubaičių nepavojingų atliekų sąvartyno kaupą, kas Lietuvoje nuo 2015 metų yra griežtai draudžiama. Dėl šio pažeidimo TRATC gavo daugiatūkstantinę aplinkosauginę baudą.

UAB „Veistas“ atstovai įsitikinę, kad išlaidos, kurias TRATC patyrė dėl pralaimėtų teismo ginčų ir baudų, atsilieps regiono gyventojams mokesčių už atliekų surinkimą ir tvarkymą didinimu.

Spręs akcininkai

Mažeikių r. savivaldybės administracijos direktorius, Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas Saulius Šiurys baiminasi, kad gali susidaryti katastrofiška situacija. „Kol jūs pešatės, kur dėsim atliekas, bus kaip Neapolyje“, – sakė posėdyje S. Šiurys ir nusprendė įpareigoti UAB „Veistas“ po valandos atnaujinti Mažeikių komunalinio ūkio atvežtų atliekų priėmimą ir jų apdorojimą. Tam pritarė ir komisijos nariai.

„Jei „Veistas“ nepriimtų sprendimo, pasiliekam teisę klausimą spręsti kitais būdais, gal net ir sutarties nutraukimu“, – pagrasino S. Šiurys.

Ketvirtadienį šį klausimą spręs susirinkę akcininkai.

AFP/Scanpix nuotr.  Neapolis. 2008 m.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode