Sprogimas

Kleboniškių kaime – amatininkų dirbtuvės, paroda ir susitikimas su G. Kadžyte

Šeštadienį, liepos 17 dieną, Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyriuje (Radviliškio r.) vyks įspūdžių, tradicijų ir naujienų kupina "Senųjų amatų ir edukacijų diena". Lankytojų nuo 11 iki 17 valandos lauks amatininkai, tautodailininkai ir edukatoriai, bus atidaryta paroda „Tautinis kostiumas“, paskaitą „Apie gerą kaimynystę: tautosaka ir papročiai“ skaitys etnologė Gražina Kadžytė.

Piliarožėmis pražydusio Kleboniškių kaimo kiemuose ir gryčiose amatininkai, tautodailininkai, edukatoriai dalysis žiniomis apie tradicinius amatus ir leis patiems viską išbandyti: pinti pintines, žiesti puodus, mokytis kalvystės, austi senomis staklėmis, siūti šimtamete siuvimo mašina, drožinėti medžio dirbinius, rišti šiaudinius sodus ar skiautines lėles, sužinoti, koks ilgas lino kelias nuo žydėjimo iki audinio. Dirbtuvėse veiklos netrūks nei mažiems, nei dideliems.

Gausi ir išsami Kleboniškių kaimo ekspozicija pasipildys naujiena – 12 valandą 30 minučių bus atidaryta paroda „Tautinis kostiumas” iš Marijos ir Kęstučio Simanavičių kolekcijos. Muziejaus Šilaikonių kaimo gryčioje, Voronių kaimo klėtyje, Kubiliūnų kaimo klėtyje, Arimaičių kaimo ir Stačiūnų kaimo gryčiose bus eksponuojamos dvi dešimtys tautinių kostiumų iš penkių Lietuvos regionų: Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos.

Nuo 13 valandos paskaitą „Apie gerą kaimynystę: tautosaka ir papročiai” skaitys etnologė Gražina Kadžytė. Kleboniškių kaime G. Kadžytė šią vasarą su lankytojais bendraus antrą kartą: birželį etnologė kvietė į diskusiją "Jaunimas tarp senų ir jaunų tradicijų".

XVI amžiaus viduryje pradėtas kurti Kleboniškių kaimas iki šiol saugo autentišką dvasią ir ypatingą aurą. Išmokę senųjų amatų, lankytojai galės žaisti atkurtus žaidimus ir sužinoti, kaip buvo pramogaujama senovėje, mėgautis šimtamečių medžių teikiamu pavėsiu ir žydinčiais tradiciniais darželiais, grožėtis romantišku vaizdu nuo tilto per Daugyvenės upę.

Šią vasarą "Senųjų amatų ir edukacijų diena" Kleboniškių kaime lankytojų lauks dar du kartus: rugpjūčio 1 ir 14 dienomis. „Senųjų amatų ir edukacijų diena“ yra projekto „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ renginys. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Nuotraukose – akimirkos iš ankstesnių ciklo „Senųjų amatų ir edukacijų diena“ renginių. Nuotr. autorės: Laura Prascevičiūtė ir Augustė Labenskytė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode