Sprogimas

Minint geologinio paveldo dieną kviečiame iš arčiau susipažinti su karstėjančia žeme

paveldoŠiais metais minint Geologinio paveldo dieną kviečiame geriau pažinti Biržų–Pasvalio kraštą, kuris garsėja ypatingu savitumu. Dėl gipso tirpinimo požemyje čia formuojasi karstinės tuštumos, įgriuvus viršutiniams žemės sluoksniams susidaro karstinės įgriuvos, o žemės paviršiuje aptinkamos smegduobės. 

Šiame regione galima pamatyti ir pačią trumpiausią Lietuvos upę, ir giliausią urvą, paliesti uolas – tai kiekvieno žygeivio svajonė. Geologinio paveldo diena švenčiama rytoj, rugsėjo 22 d., o penktadienį, rugsėjo 23 d., Lietuvos geologijos tarnyba, Lietuvos geologų sąjunga, Biržų regioninis parkas ir Pasvalio krašto muziejus organizuoja išvyką, kurios metu bus lankomas Smegduobių parkas Pasvalyje, Žalsvasis šaltinis, Ąžuolpamūšės piliakalnis, Geologų duobė, Karvės ola, Kirkilų karstiniai ežerėliai ir kitos įdomios gamtos vietos.

Geologinis paveldas – tai ne tik gamtos unikalumas, bet ir svarbi žinia, tarsi laiškas kuo platesnei visuomenei apie mūsų krašto geologinę savastį ir jos trapumą. Rūpinimasis juo apima tyrimus, didinančius paveldo vertę, tvarkybą, visuomenės švietimą ir žinių sklaidą. 

Apsilankymas svarbiose geologiniu požiūriu šalies vietose prasmingas, nes surenkama naujų duomenų, patikrinami turimi. Be to, prie įdomių gamtos objektų įvyksta vertingų diskusijų, randama naujų idėjų, o kai kurios po to įgyvendinamos. 

Geologinio paveldo diena kiekvienais metais vyksta vis kitame krašte, stengiamasi aplankyti ne tik populiarius objektus, bet ir mažiau žinomas vietas, o bendradarbiaujant su saugomų teritorijų direkcijomis, suteikti joms kuo daugiau žinių apie geologinį paveldą. 

Renginys prasidės rugsėjo 23 d., 10 val., Pasvalyje prie Smegduobių parko. Norintieji jame dalyvauti gali registruotis el. paštu – Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba  tel. 213 9053.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode