Sprogimas

J. Šiugždinienė: turime ieškoti sprendimų, kaip ukrainiečių vaikams kuo geriau jaustis mūsų visuomenėje

jaustisŠvietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė susitiko su kelių šalies mokyklų, ugdančių ukrainiečių vaikus, atstovais. Ministrė domėjosi, su kokiais iššūkiais susiduria mokyklos, dirbančios pagal Ukrainos švietimo programą, ir kaip juos būtų galima spręsti. 

Su ministre susitiko „Gravitas schola“ vadovė Agnė Klimčiauskaitė, darželyje įkurtos ukrainiečių vaikų „Marijos grupė“ vadovė, sesuo Viktorija Voidogaitė, Kauno mokyklos „Herojus“ vadovas Andrius Pelegrimas. 

Susitikime aptarti atestato išdavimo ir pripažinimo Ukrainoje klausimai. Svarbu, kad Lietuvos mokyklos, ugdančios vaikus pagal Ukrainos švietimo programą, turėtų galimybę išduoti atestatą, kuris būtų pripažįstamas Ukrainoje ir vaikams nereikėtų papildomai registruotis, mokytis nuotolinėje Ukrainos mokykloje. Buvo sutarta, kad ministerija kreipsis į Ukrainos švietimo ir mokslo ministeriją dėl pripažinimo užtikrinimo.

Mokyklų vadovai akcentavo, kad yra svarbus adaptacijos mokyklose laikotarpis, kurio metu yra teikiama psichologinė pagalba, susipažįstama su mokyklos bendruomene, taisyklėmis ir kultūra. Susitikimo metu buvo aptarti vadovų siūlymai stiprinti lietuvių kalbos mokymą mokyklose, kuriose ukrainiečiai mokosi pagal Ukrainos švietimo programą. Sutarta, kad verta panaudoti išlyginamojo laikotarpio galimybes, kurio metu gali būti mokomasi lietuvių kalbos. 

„Pasak mokyklų vadovų, pokalbiai su šiose mokyklose besimokančių vaikų tėvais rodo, kad apie 40-50 proc. ukrainiečių šeimų ketina likti Lietuvoje ilgesniam laikui. Tad integracijos visuomenėje ir lietuvių kalbos mokymosi klausimas yra labai svarbus. Dauguma į Lietuvą atvykusių ukrainiečių vaikų mokosi lietuviškose mokyklose, tą mes, kaip valstybė, ir skatiname daryti, nes tai tikrai palengvina integraciją. Mokantis pagal Ukrainos programą, labai svarbu užtikrinti galimybes mokytis lietuvių kalbos. Svarbu, kad ukrainiečių vaikai jaustųsi mūsų mokyklų bendruomenių dalimi“, – sakė ministrė. 

Lietuvoje šiuo metu yra daugiau kaip 24 tūkstančiai ukrainiečių vaikų. Apie 12 tūkstančių jų lanko Lietuvos darželius ir mokyklas, dalis mokosi nuotoliniu būdu Ukrainos mokyklose.

Ukrainiečiai patys renkasi, kur mokytis jų vaikams. Šiuo metu 62 proc. lanko mokyklas lietuvių mokomąja kalba, daugelis jų jau antrus mokslo metus, dauguma šių vaikų jau pramoko lietuviškai ir toliau mokosi kartu su bendraklasiais lietuviais.

Apie 20 proc. vaikų mokosi tautinių mažumų mokyklose, kuriose mokoma rusų mokomąja kalba. Tuose miestuose, kur yra galimybės, dalis ukrainiečių vaikų mokosi ukrainiečių kalba. Šiuo metu apie 15 proc. ukrainiečių vaikų Lietuvoje mokosi mokyklose, vykdančiose Ukrainos švietimo programas.

ŠMSM sutikimus vykdyti ukrainietiškas programas turi „Santarvės“ ir „Pajūrio“ progimnazijos Klaipėdoje, Šiaulių Vinco Kudirkos progimnazija, nevalstybinės mokyklos „Herojus“ Kaune, Ukrainos mokyklos „Charkivo mokykla Gravitacija“ bei „Tarptautinė Ukrainos mokykla“. 

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode