Sprogimas

Profesinių mokyklų mokiniai kviečiami mokytis pameistrystės būdu: už mokymąsi gaunamas atlyginimas

gaunamasPasibaigus šių metų priėmimui į profesinio mokymo įstaigas, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija primena apie galimybę profesinių mokyklų mokiniams profesijos mokytis darbo vietoje, t. y. pameistrystės būdu. Šią mokymosi formą pasirinkę mokiniai už mokymąsi gauna atlygį, o ją užbaigusiųjų įsidarbinimo rodikliai – žymiai aukštesni.

Profesinio mokymo organizavimo formą iš mokyklinės į pameistrystės bet kuriuo metu gali keisti patys profesinio mokymo įstaigų mokiniai, o priimantį darbdavį gali padėti susirasti profesinės mokyklos. Valstybė pastarosioms kaip paskatą raginti rinktis pameistrystę skiria 25 proc. didesnį mokinio krepšelį.

„Vykstant skaitmeninei ir žaliajai transformacijai vienas iš iššūkių, kuriuos patiria įmonės, – joms trūksta įvairių kvalifikacijų darbuotojų, o esamiems darbuotojams ne visada pakanka kompetencijų. Todėl ir vis daugiau įmonių dalyvauja rengiant darbuotojus pagal pameistrystės modelį.

Profesinis mokymas pameistrystės forma naudingas tiek mokiniams, tiek verslui. Pasibaigus pameistrystės darbo sutarčiai su įmone ar kita įstaiga, ją įprastai galima keisti nuolatinio darbo sutartimi, tad pameistrių įsidarbinimas didesnis nei mokinių, kurie profesinę kvalifikaciją įgyja įprastu būdu“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė.

Pameistrystė norintiesiems įgyti profesiją suteikia galimybę mokytis įmonėje, įstaigoje, organizacijoje, ūkininko ūkyje, pas laisvąjį mokytoją ir kt. Ten pameistriai gali išmokti konkrečiai darbo vietai reikalingų įgūdžių ir gauti atlyginimą už atliekamą darbą.

Pameistrystės būdu mokytis skatinama visos profesinio mokymo programos metu, tačiau mokymas gali būti organizuojamas ir pagal vieną modulį. Minimali pameistrystės trukmė – du mėnesiai. Pameistrystės forma organizuojamas mokymas darbo vietoje vyksta ne mažiau kaip 70 proc. laiko, likusią dalį mokymo organizuoja profesinio mokymo įstaiga.

Toks būdas įgyti profesiją Lietuvoje vis populiarėja: 2021–2022 m. m. pameistrių skaičius jau siekė 1 375 (2020–2021 m. m. – 1 243). Dalis profesinio mokymo įstaigų siūlo galimybę pameistrystės būdu mokytis bendradarbiaujančiose įmonėse, tačiau susirasti pameistrį priimantį darbdavį gali ir patys profesinių mokyklų mokiniai.

Norintieji įgyti profesiją bei besidomintieji pameistryste daugiau informacijos apie profesinį mokymą gali rasti interneto svetainėje www.igykprofesija.lt.

Rugsėjį prasidėjus mokymo procesui, profesinio mokymo įstaigose dar vyks laisvų valstybės finansuojamų ar nefinansuojamų vietų užpildymas. Pateikti prašymus mokytis ir pasirašyti mokymo sutartis bus galima nuo rugsėjo 5 d. iki lapkričio 30 d.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode