Sprogimas

atsitUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį apsilankė išlaisvintame Chersono mieste, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis prezidentūroje, Rusijos pajėgoms pasitraukus iš strategiškai svarbaus uostamiesčio.

V. Zelenskio vizitas įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai Ukrainos kariai įžengė į miestą po Rusijos sprendimo atitraukti pajėgas iš Chersono srities administracinio centro.

„Mes judame į priekį“, – sakė prezidentas kariškiams, kurie stovėjo priešais administracijos pastatą pagrindinėje miesto aikštėje. Jį cituoja naujienų agentūros „Reuters“ ir „Unian“.

„Esame pasirengę taikai, taikai visai mūsų šaliai“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis taip pat padėkojo NATO ir kitoms sąjungininkėms už paramą kare prieš Rusiją ir sakė, kad didelio mobilumo raketinės artilerijos sistemų HIMARS tiekimas iš JAV yra labai svarbus Kyjivui.

Pagrindinėje Chersono miesto aikštėje rinkosi tėvais su mažais vaikais, kai kurie iš jų buvo dar vaikiškuose vežimėliuose. Surinkusieji mojavo Ukrainos vėliavomis arba jomis apsigobė pečius.

„Labai džiaugiuosi, viskas matosi žmonių reakcijoje, jų reakcija nėra surežisuota“, – žiniasklaidai išplatintame komentare teigė V. Zelenskis. 

Paklaustas, kokia kryptimi Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėtų veržtis toliau, jis atsakė: „Ne į Maskvą...Mūsų nedomina kitos šalies teritorijos“. 

Likus kelioms minutėms iki Ukrainos prezidento atvykimo, Chersono centre pasigirdo šūvių garsai. V. Zelenskiui pasakius kalbą, virš miesto pasigirdo dar keli artilerijos ugnies smūgiai. 

Lapkričio 9 dieną Rusija paskelbė, kad iš Chersono išveda savo kariuomenę. 

Lapkričio 11-ąją Ukrainos ginkluotosios pajėgos įžengė į miestą, o šalies lyderis V. Zelenskis oficialiai paskelbė apie Chersono išvadavimą. Šią dieną jis pavadino istorine. 

Ekspertai teigia, kad Rusijos karių išvedimas iš Chersono yra dar viena Kremliaus strateginė nesėkmė. 

Pranešama, kad ukrainiečiai yra raginami kol kas negrįžti į Chersono sritį dėl didelės apšaudymų tikimybės. Kremliaus pajėgos vis dar yra užėmusios kairįjį Dnipro upės krantą, iš kur apšaudo civilinės paskirties Ukrainos infrastruktūrą.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode