RETRO

A. Vyšniauskas: TS-LKD turi toliau stiprėti didmiesčiuose, aiškintis padėtį regionuose

stipretiTėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) savivaldos rinkimuose geriausiai pasirodė didmiesčiuose, kur ir toliau turi stiprinti pozicijas, o prastesnio nei tikėtasi rezultato regionuose priežastis reikės analizuoti, sako partijos rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas.

„Iš tikrųjų Tėvynės sąjungos rezultatai didžiuosiuose miestuose yra ta erdvė, kurioje mes esame stipriausi, – pirmadienį sakė politikas. – Jeigu pažiūrėtume ir į kitus penkis didžiuosius miestus, nepaisant to, kad rezultatai merų rinkimuose nėra geri, bet pamatytume tai, kad Tėvynės sąjunga yra stipriausia centro dešinės partija visuose didžiuosiuose miestuose.“

Konservatoriai išskiria pergalę Vilniaus mieste: Valdo Benkunsko išrinkimas sostinės meru, pasak A. Vyšniausko, yra didžiausias prizas – „tam tikra super taurė“ nelengvame rinkiminiame čempionate.

Partijos lyderiui Gabrieliui Landsbergiui sekmadienį pareiškus, jog ši pergalė yra „rinkėjų signalas, kokią kryptį turi rinktis partija“, A. Vyšniauskas teigė, jog kalbama būtent apie partijos pozicijų didžiuosiuose miestuose stiprinimą.

„Mums reikia labai žiūrėti, kaip toliau stiprinti pozicijas didmiesčiuose, o dėl regionų – manau, kad yra reikalinga tam tikra atskira strategija, nes, mano nuomone, regionų svarba yra labai didelė“, – kalbėjo jis.

Sekmadienį pasibaigus savivaldos rinkimams, daugiausia –17 – merų postų laimėjo Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), antri lieka įvairūs politiniai komitetai, treti – Liberalų sąjūdis, o Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai pasirodė perpus prasčiau nei prieš ketverius metus.

„Tikėjomės regionuose tikrai geresnio rezultato, o kas lėmė tai, ką turime, iš tikrųjų greitai pasakyti yra sunku. Reikės ilgesnės analizės, darysime ir sociologinius tyrimus, ir visais kitais būdais bandysime suprasti, kodėl vieni ar kiti merai laimėjo. Manau, kad priežasčių yra ne viena, o tam tikras kompleksas“, – sakė A. Vyšniauskas.

G. Landsbergio atsakomybės nemato

Partijos vicepirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sakė, jog kiekvienos savivaldybės situacija yra skirtinga, tačiau jie „nėra džiuginantys“. Vis dėlto ji sakė nematanti reikalo partijos pirmininkui prisiimti atsakomybę dėl rinkimų situacijos, juolab, kad jie partijai buvo gana neblogi gautų mandatų prasme.

„Dėl partijos pirmininko atsakomybės, aš nematau būtinybės kažkaip griežtai reaguoti, todėl, kad bendrai paėmus balsų prasme, mandatų prasme tikrai tai nėra kažkokie prastesni rinkimai nei 2019-ais, – atsakydama į klausimą sakė Seimo narė. – Taip, tiesiogiai renkami merai antruose turuose nebuvo mums iki galo sėkmingi, bet laimėtas Vilnius irgi rodo didžiulį pasitikėjimą sostinėje“.

Pasak politikų, nesėkmę antrajame merų rinkimų ture iš dalies galėjo lemti tai, jog rinkėjai norėjo naujovių. Partijos vicepirmininkė abejojo, ar tai iš tiesų susiję su nacionalinės politikos klausimais, pastebėdama, jog valdančiojoje koalicijoje Seime dirbantiems liberalams jie buvo sėkmingi.

„Bet kolegų liberalų pakankamai geras pasirodymas rodo, kad turbūt nacionalinėje politikoje aptarinėjami klausimai, žmogaus teisių darbotvarkės klausimai ir panašūs dalykai, jie arba turi atgarsį regionuose, arba tai tiesiog neturi jokios įtakos“, – sakė ji.

A. Vyšniauskas taip pat teigė, jog šiuo metu ne laikas kalbėti apie atsakomybę.

„Aš manau, kad dabartinėje situacijoje, pusantrų metų iki Seimo rinkimų, reikia ne atsakomybes prisiiminėti ar jomis kažkaip dalintis, o ieškoti sprendimų, kurie leistų Seimo rinkimuose pasiekti žymiai geresnį rezultatą tiek Vilniuje, tiek ir visoje kitoje Lietuvos dalyje“, – sakė parlamentaras.

A. Bautronį mato Seimo rinkimuose

Jis, skirtingai nei partijos vicepirmininkė, sakė manantis, jog partijos rezultatai galėjo būti nulemti „nacionalinės politikos tam tikrų problemų“.

„Manau, kad kai kuriuose regionuose, kaip Alytaus rajone, stokojome tam tikro pokyčio ir žmonės tą įvardijo. Taip pat prie to prisidėjo ir nacionalinės politikos tam tikros problemos, pastarojo meto įvairūs skandalai ir manau, kad tai susidėjo į vieną tokį didelį mišinį, kuris ir lėmė tokį rezultatą regionuose“, – kalbėjo jis.

„Visada valdančiosios politinės jėgos turi tam tikrą minusą savivaldos rinkimuose. Kodėl taip yra, kokios tos priežastys, kokie dalykai, kurie netenkina žmonių, šiandien sunku pasakyti, tam reikia gilesnės analizės“, – pridūrė politikas.

Raseinių rajone partijos merui Andriui Bautroniui pralaimėjus „valstiečiui“ Arvydui Nekrošiui, A. Vyšniauskas sakė matantis politiką kaip „pagrindinę svarstomą asmenybę“ rajone dalyvauti Seimo rinkimuose. 

„Seimo rinkimai matyt eis savo ruožtu, o dėl savivaldos, nuo šiandien pradėsime galvoti, ką galima pagerinti ir kaip pelnyti žmonių pasitikėjimą. Kalbant apie nelaimėjimo priežastis, jos turbūt yra labai įvairiapusiškos ir tam prireiks gilesnės analizės“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Vilniaus rajone ateityje tikisi dirbti daugumoje

A. Vyšniausko teigimu, Vilniaus rajone, kuriam pirmą kartą vadovaus ne Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas, bus išbandytas naujasis Savivaldos įstatymas.

Antrajame ture Lenkų rinkimų akcijos kandidatą čia įveikė socialdemokratas Robertas Duchnevičius, tačiau minėta partija užsitikrino daugumą taryboje.

„Vilniaus rajonas tikriausiai bus puiki vieta išbandyti naująjį Savivaldos įstatymą, kadangi meras turės žymiai daugiau galių ir turės tikriausiai dirbti bent jau pradžioje be tarybos palaikymo, kadangi Lenkų rinkimų akcija turi daugumą taryboje“, – sakė A. Vyšniauskas.

„Be abejo, Tėvynės sąjunga, manau, kad ir abi liberalios partijos tikisi dirbti valdančiojoje koalicijoje su socialdemokratais, kadangi šita pergalė reiškia ne tik mero pasikeitimą, ne tik politinės jėgos pasikeitimą, bet ir vietinės politinės valdžios dėmesio pokytį nuo tolimųjų Vilniaus rajono kampelių link Vilniaus priemiesčių, kur iš tikrųjų yra labai daug problemų, – kalbėjo jis. – Tai bus sunku, bet bus kartu ir įdomu ir tai bus geriausia erdvė išbandyti naują įstatymą.“

Jis pergalę Vilniaus rajone siejo su naujakuriais ir teigė matant didelę tikimybę, jog šių skaičiai augs, todėl tendencija, kad Vilniaus rajone laimi nebe Lenkų rinkimų akcija, kartosis.

Kalbėdamas apie rezultatus Klaipėdoje, A. Vyšniauskas sakė besidžiaugiantis, jog konservatoriai įsitvirtino kaip dominuojanti centro dešinės jėga, kas bus naudinga artėjant Seimo rinkimams. Vis dėlto partijos kandidatui Audriui Petrošiui antrajame ture pralaimėjus rinkimus komiteto „Ištikimi Klaipėdai“ lyderiui, buvusiam Klaipėdos uosto vadovui Arvydui Vaitkui, teigė sunkiai įsivaizduojantis darbą bendroje koalicijoje.

Vilniuje po kovos su buvusiu meru „Laisvės ir teisingumo“ atstovu Artūru Zuoku rinkimus laimėjo V. Benkunskas.

Kitose savivaldybėse Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai iškovojo dar keturis merų postus, tačiau partijos vadovybė nėra patenkinta rezultatais, nes dabartinėje savivaldos kadencijoje turi dvigubai daugiau merų.

Vilniaus mero rinkimus laimėjus konservatoriui Valdui Benkunskui, partijos lyderis Gabrielius Landsbergis sako, jog miestiečiai įvertino jo nuoseklų darbą bei teigė, jog partijos rezultatų regionuose priežastys bus vertinamos.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode