Sprogimas

VRK grąžino K. Tubį į rinkimų kovą Anykščiuose, antradienio balsavusiųjų valia neįskaityta

kovaPrasidėjus išankstiniam balsavimui pakartotiniuose mero rinkimuose Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) grąžino „valstiečių“ kandidatą Kęstutį Tubį į rinkimų kovą dėl Anykščių rajono mero posto.

Toks sprendimas antradienio vakarą priimtas, Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) panaikinus ankstesnį komisijos sprendimą pašalinti K. Tubį iš rinkimų.

Kadangi K. Tubis į rinkimų kovą grąžintas jau prasidėjus balsavimui iš anksto, VRK nutarė panaikinti antradienį balsavusiųjų Anykščių rajono rinkėjų balsus ir pakvietė juos atvykti balsuoti dar kartą.

VRK pirmininkės pavaduotojas Andrius Puksas teigė, kad trečiadienį atvykusieji balsuoti rinkėjai jau gaus balsalapius su K. Tubio pavarde.

Rinkimų organizatorių duomenimis, antradienį iki 18 val. iš anksto balsavo 87 Anykščių rajono rinkėjai.

„Tie balsai nebus užskaityti“, – per posėdį informavo VRK darbuotojas Rokas Stabingis.

Anot jo, tie rinkėjai kviečiami atvykti dar kartą balsuoti trečiadienį, ketvirtadienį arba rinkimų dieną.

Balsavusiems rinkėjams asmeniškai nebus pranešta apie jų valios anuliavimą, nes, pasak R. Stabingio, VRK neturi šių žmonių kontaktų.

K. Tubis savo ruožtu kėlė klausimą dėl jo teisių pažeidimo ir kaip jam bus kompensuota padaryta žala.

„Praradau devynias dienas pristatyti savo veiklą, savo programą rinkėjams. Buvau eliminuotas iš rinkimų ne dėl savo kaltės“, – tvirtino kandidatas.

Jis pabrėžė antrajame ture dalyvaujantis nelygiomis sąlygomis su varžovu, nes neturi nei lankstinukų, nei plakatų, nei galėjo rengti susitikimus su rinkėjais.

Kovo 7 dieną VRK iš Anykščių rajono mero rinkimų antrojo turo pašalino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą K. Tubį, nes Panevėžio apygardos teismas pateikė išaiškinimą, kad dėl prekybos poveikiu nuteistam politikam skirta bausmė – atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje – apima ir draudimą dirbti renkamas pareigas.

LVAT antradienį nurodė, kad Panevėžio apygardos teismo sprendime įvardytas apribojimas – teisės dirbti valstybės tarnyboje ketveriems metams atėmimas – nėra aiškus ir negali būti vienareikšmiškai suprantamas kaip apribojantis būti renkamam į mero pareigas. Anot LVAT, kilus neaiškumui dėl nuosprendžio, Panevėžio apygardos teismas jį patikslinti galėjo nutartimi, tuo metu VRK šalindama kandidatą iš rinkimų rėmėsi vieno iš bylos teisėjų paaiškinimu, kuris, be kita ko, „yra prieštaringas“.

Per pirmąjį rinkimų turą K. Tubis Anykščiuose surinko daugiausia – 29,39 proc. – rinkėjų balsų. Antrajame ture jis varžosi su socialdemokratu Dainiumi Žiogeliu, gavusių 19,45 proc. rinkėjų palaikymą.

Antrasis merų rinkimų vyks kovo 19 dieną, sekmadienį, tačiau antradienį prasidėjo balsavimas iš anksto.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode