RETRO

Privačią Rusijos karinę bendrovę „Wagner“ Seimas pripažino teroristine organizacija

karineLietuvos Seimas privačią Rusijos karinę bendrovę „Wagner“ pripažino teroristine organizacija.

Už tokią rezoliuciją antradienį balsavo 117 parlamentarų, niekas nebuvo prieš ir nesusilaikė.

„Pripažinę „Wagner“ teroristine organizacija aiškiai konstatuojame, kad Rusijos kvazi-valstybinių struktūrų karinės, kad ir riboto masto, operacijos būtų traktuojamos kaip lygiai ta pati Rusijos agresija“, – sakė vienas iš rezoliucijos autorių, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. 

„Mums svarbu neleisti Rusijai nutrinti ribos tarp karo ir taikos, primesti mums hibridinių grėsmių darbotvarkę, kai agresijos atveju Rusija neva nėra atsakinga už tariamai privačių karinių ir saugumo kompanijų operacijas. Ji yra ir bus atsakinga“, – tvirtino jis.

Konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė apgailestavo, kad kompozitoriaus Richardo Wagnerio (Ričardo Vagnerio) šeima ir palikuonys nesikreipė į teismus gindami garsaus protėvio vardą ir leisdami jį naudoti teroristinei grupuotei.

„Valstietis“ Jonas Jarutis sakė, kad „Wagner“ kaip teroristinės organizacijos statusas nekelia abejonių. 

„Ar nevertėtų rasti kokį nors baigtinį skaičių visų tų organizacijų ir įtraukti į šitą sąrašą?“ – svarstė jis.

Rezoliucija konstatuota, kad „Wagner“ nariai ir samdiniai kelia grėsmę valstybės bei visuomenės saugumui.

Tą pripažinti raginamos ir kitos valstybės.

Dokumente teigiama, kad nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pradžios pernai vasarį „Wagner“ samdiniai vykdo „sistemingus, sunkius agresijos nusikaltimus – žudo ir kankina civilius Ukrainos gyventojus, bombarduoja gyvenamuosius namus ir kitus civilinius objektus, – kurie prilyginti terorizmui“.

„Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimo verslininko Jevgenijaus Prigožino, kuriam už kišimąsi į užsienio valstybių demokratinius procesus, prisidėjimą prie Kremliaus imperialistinių ambicijų įgyvendinimo Europos Sąjunga ir Jungtinės Amerikos Valstijos taiko sankcijas, įkurta privati karinė bendrovė „Wagner“ yra šešėlinis Rusijos galios įrankis“, – rašoma rezoliucijoje.

Anot jos, „Wagner“ iš Rusijos vyriausybės nemokamai gauna karinės technikos, tarp jų – raketinių sistemų „Grad“, tankų, šarvuočių, naudojasi karine infrastruktūra, bendrovės kovotojus apmoko Rusijos karinės žvalgybos tarnyba (GRU).

Be to, pažymima, kad šios bendrovės samdiniai 2014 metais padėjo Rusijai okupuoti ir aneksuoti Krymą, 2015 metais dalyvavo kariniuose veiksmuose rytų Ukrainoje, vykdo nusikalstamą veiklą Centrinės Afrikos Respublikoje, Sudane ir Malyje.

Rezoliucijoje taip pat pabrėžiama būtinybė Lietuvai priimti Terorizmo prevencijos įstatymą, numatantį konkrečius kriterijus, kuriais remiantis būtų patvirtintas teroristinių organizacijų sąrašas, o asmenims už dalyvavimą į šį sąrašą įtrauktų teroristinių organizacijų veikloje būtų taikomos sankcijos.

„Wagner“ samdiniai šiuo metu Ukrainoje bando užimti Bachmuto miestą.

Pernai gegužę Lietuvos Seimas Rusijos veiksmus Ukrainoje pripažino genocidu, o ją pačią – terorizmą remiančia ir vykdančia valstybe.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode