Parama dėkojame




Sprogimas

Lietuvos pilietis buvo sulaikytas Rusijoje, patyrė smurtą – VSD

patyreDėl incidento pasienyje Lietuvos pilietis buvo sulaikytas Rusijoje, patyrė smurtą, trečiadienį pranešė Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Pasak pranešimo, lietuvis buvo sulaikytas Rusijos ir Lietuvos pasienyje šios valstybės pareigūnų, kai dėl neapdairaus elgesio pažeidė buvimo kaimyninėje šalyje pasienio zonoje tvarką. Incidento data pranešime nenurodoma.

VSD teigia, kad Lietuvos pilietis prabuvo sulaikytas Rusijoje daugiau nei dvi savaites be teismo sankcijos.

Sulaikytas pareigūnų vadybininku dirbantis vyras dar spėjo telefonu pranešti artimiesiems apie įvykį, šie apie tai informavo Lietuvos pareigūnus. Vėliau žmogus telefonu nebuvo pasiekiamas.

Anot VSD pranešimo, vyras buvo surakintas antrankiais ir užrištomis akimis nugabentas į rusų pareigūnų būstinę. Jo paties liudijimu, jis buvo ne kartą agresyviai kvočiamas, vartojant psichologinį ir fizinį smurtą.

VSD neatmeta, kad tokį rusų elgesį galėjo sukelti sulaikytojo paskyroje socialiniame tinkle rasti įrašai, remiantys Ukrainą ir smerkiantys Rusiją dėl agresijos prieš ją, taip pat rodantys paramą visuomeninei akcijai, renkant lėšas ukrainiečiams skirtam bepiločiam orlaiviui „Bayraktar“.

Lietuvio nelaisvės vietos buvo kelis kartus keičiamos, paimti jo pirštų atspaudai, jis nufotografuotas. Per apklausas reikalauta informacijos apie šeimą, darbovietę, ryšius su Lietuvos valstybės institucijomis, požiūrį į Rusiją, karą su Ukraina, seksualinę orientaciją, religinius įsitikinimus, socialinio tinklo paskyroje rastus „draugus“ ir kitos.

VSD pranešime nurodoma, kad apklausose dalyvavo tiek civiliais drabužiais vilkėję, tiek uniformuoti pareigūnai. Pastarieji demonstravo šaunamuosius ginklus, peilius apnuogintais ašmenimis ir elektros šoko prietaisus. Jei atsakymai nepatikdavo, žodinį nepasitenkinimą palydėdavo plaštakos smūgiais į galvą. Per vieną apklausą jam liepta išsirengti nuogai ir paaiškinti kūno tatuiruočių reikšmę.

Po keletą parų trukusių apklausų sulaikytam Lietuvos piliečiui skirta 2 tūkst. rublių (32 eurai) bauda už administracinį nusižengimą ir uždrausta penkerius metus atvykti į Rusiją.

Anot VSD, oficialūs Rusijos pareigūnai buvo nelinkę aiškinti sulaikymo aplinkybių bei teikti informaciją atsakingiems Lietuvos pareigūnams.

Valstybės saugumo departamentas ragina Lietuvos piliečius apdairiai elgtis pasienyje ir, nesant būtinybės, vengti kelionių į Rusiją ir Baltarusiją. 

Pranešime pažymima, kad priešiškų valstybių tarnybos taiko agresyvius veikimo metodus.

VSD atkreipia dėmesį, kad parama Ukrainai, Kremliaus agresijos pasmerkimas socialinių tinklų paskyrose Rusijoje gali būti interpretuojami kaip terorizmo rėmimas ar karo kurstymas. Už tai  Rusijos teismai gali skirti ilgas laisvės atėmimo bausmes.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode