Parama dėkojame




Sprogimas

Seimo valdyba neleido V. Ąžuolui ir D. Kepeniui dirbti iš vertėjų kabinų

kepenSeimo valdyba neleido „valstiečiams“ Valiui Ąžuolui ir Dainiui Kepeniui antradienį plenariniame posėdyje dirbti iš vertėjų kabinų.

Šie du parlamentarai prašė šitokiu būdu jiems sudaryti sąlygas patekti į Seimo rūmus.

Anot jų, tokį precedentą buvo sukūręs konservatorių Laurynas Kasčiūnas, vieną dieną dirbęs iš vertėjų kabinos.

Konservatorius užpernai gruodį po mažareikšmio kontakto su sergančiuoju savo iniciatyva nuo kolegų izoliavosi vertėjų kabinoje.

„Seimas apsisprendė dėl darbo sąlygų ir tas sprendimas yra labai aiškus, kaip Julius Sabatauskas sakė, ne valdybos jėgoms dabar keisti tuos sprendimus“, – pirmadienį sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Gruodžio pabaigoje priimtos Seimo statuto pataisos numato, kad nuo sausio 11-osios į parlamentą Seimo nariui leidžiama patekti tik pateikus dokumentą, patvirtinantį, jog jis atitinka kriterijus, numatytus Vyriausybės nutarime dėl ekstremaliosios situacijos paskelbimo.

Tai reiškia, kad Seimo narys turi įrodyti, jog yra paskiepytas nuo COVID-19, persirgęs šia liga arba turi neigiamą testo rezultatą.

Jeigu tokių duomenų nepateikęs parlamentaras nedalyvaus Seimo ar komitetų, komisijų posėdžiuose, bus laikoma, jog posėdis praleistas be svarbios pateisinamos priežasties.

„Aš esu išrinktas Seimo narys ir eisiu į darbą“, – pirmadienį BNS sakė D. Kepenis, sužinojęs apie Seimo valdybos sprendimą.

Jis tvirtino persirgęs COVID-19, apie tai informavęs Seimo kanceliariją.

„Jeigu aš esu sveikas kaip ridikas, aš einu į darbą“, – kalbėjo parlamentaras.

V. Ąžuolas sakė sprendimą neleisti dirbti iš vertėjo kabinos skųsiąs Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

„Tokie sprendimai stebina. L. Kasčiūnui leido eiti į vertėjų būdelę, iš ten dirbti (...). Dabar išeina, kad opozicijai to negalima. Tą sprendimą teks apskųsti Etikos komisijai, kad ji išaiškintų, ar tik konservatoriams galima tokias sąlygas sudaryti, ar vienodos sąlygos turėtų būti sudaromos visiems Seimo nariams“, – tvirtino „valstietis“.

Jis sakė nežinąs, ar antradienio rytą jo įėjimo į Seimą kortelė veiks.

„Ryt ryte sužinosime“, – teigė parlamentaras.

Seimo kanceliarijos duomenis, iki pirmadienio popietės 130 parlamentarų buvo pateikę reikiamus dokumentus, kad antradienį galėtų įeiti į Seimo rūmus.

Iš viso parlamente dirba 141 išrinktas politikas.

Antradienio rytą prie įėjimų į parlamento rūmus žada budėti po kanceliarijos darbuotoją ir padėti Seimo nariams patekti į pastatą.

Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis tvirtino, kad užblokavus Seimo narių korteles jų mandatai nepanaikinami, todėl ragino visam Seimui kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar tokiu būdu gali būti ribojamos tautos išrinktųjų galimybės atlikti pareigas.

Jis nuogąstavo, kad po kurio laiko paaiškėjus, jog minėtos Seimo statuto pataisos vis dėlto pažeidžia Konstituciją, galėtų kilti abejonių dėl priimtų įstatymų teisėtumo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode