Sprogimas

Vyriausybė spręs dėl elektros ir dujų kainų gyventojams

dujuSiekiant amortizuoti išaugusias energijos kainas gyventojams, Vyriausybė trečiadienį svarstys siūlymą išdėstyti elektros bei dujų kainų augimą per penkerius metus, atidėti terminą pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją.  

Elektros energetikos įstatymo pakeitimais norima pailginti elektros rinkos liberalizavimo antrojo etapo terminą ir numatyti, kad visuomeninis tiekimas šio etapo vartotojams bus nutrauktas ne nuo kitų metų sausio, bet nuo liepos.

„Buitiniai vartotojai galės neskubėdami priimti racionalius sprendimus dėl labiausiai jų poreikius atitinkančio nepriklausomo tiekėjo pasirinkimo, tai taip pat leis išvengti galimų nepriklausomų tiekėjų klaidų ir galimo vartotojų nepasitenkinimo nepriklausomais tiekėjais“, – teigia Energetikos ministerija. 

Dabar numatyta, kad elektros vartotojai, per metus suvartojantys 1-5 tūkst. kWh, – daugiausia daugiabučių gyventojai – nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti iki gruodžio vidurio. Nieko  nekeičiant elektra, priklausomai nuo pasirinkto tiekėjo ir plano, nuo sausio jiems galėtų brangti iki 50 proc.,  tačiau jei šie vartotojai dar pusmetį liktų reguliuojami, ji brangtų 21 proc.    

Tokių buitinių vartotojų skaičius yra didžiausias – 778 tūkst. Iki spalio 1 dienos tiekėją pasirinko 256,5 tūkst., arba tik trečdalis tai turinčių padaryti vartotojų.

Siekiant atpiginti šilumos gamybą, siūlomi Energijos išteklių rinkos įstatymo pakeitimai leistų reguliuojamiems šilumos gamintojams dvišaliais kontraktais (ne per biržą) įsigyti daugiau kaip 50 proc. dujų su sąlyga, kad jų kaina neviršija vidutinės biržos kainos.

Dabar šilumos gamintojai, per metus suvartojantys 50 gigavatvalandžių (GWh) ar daugiau dujų, ne mažiau kaip pusę jų turi įsigyti per biržą „GET Baltic“. 

Taip pat norima sudaryti teisines sąlygas dujų tiekimo įmonėms ne tik kaupti dujų atsargas, bet naudotis ir kitomis Europos Sąjungoje taikomomis priemonėmis.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė yra sakiusi, kad trijų įstatymų pataisos reglamentuos elektros bei dujų kainų buitiniams vartotojams augimo išdėstymą per penkerius metus.

Energetikos ministerija nurodo, kad priėmus pakeitimus galutinė reguliuojama elektros kaina vartotojams, nepasirinkusiems nepriklausomo tiekėjo, nuo kitų metų augtų 21 proc. Dujų kaina virykles turintiems žmonėms kiltų iki 20 proc. (vietoj dabar prognozuojamų 51 proc.), dujomis šildantiems namus – iki 30 proc. (vietoj 83 proc.).

Vyriausybei pritarus, įstatymų pataisas skubos tvarka bus siūloma svarstyti Seimui.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode