Sprogimas

Lietuvos zoologijos sode įkasta rekonstrukcijos darbų kapsulė

kapsulePirmadienį Lietuvos zoologijos sode atidaryta naujoji veterinarijos gydykla ir karantino pastatas, o kapsulės įkasimo iškilmės pažymėjo būsimosios šilumą mėgstančių gyvūnų buveinės statybų pradžią.

Kapsulę kartu su Seimo nariais Aiste Gedviliene, Justinu Urbanavičiumi, Kęstučiu Mažeika, Kauno miesto meru Visvaldu Matijošaičiu įkasęs aplinkos ministras Simonas Gentvilas pabrėžė, kad atnaujintame zoologijos sode gyvūnams bus sudarytos visavertės gyvenimo sąlygos. „Rekonstrukcija užtikrins, kad laukinė gyvūnija būtų ne tik eksponuojama lankytojams, bet ir galėtų gerai jaustis. Atsinaujinęs zoologijos sodas bus nebe disneilendas, o savo misiją įgyvendinantis bioįvairovės ir edukacijos centras“, – sako Simonas Gentvilas.

Aplinkos ministro teigimu, Lietuvos pastangas zoologijos sodą padaryti šiuolaikišką įvertino ir Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacija.

Pirmadienį pradedamas statyti egzotariumas – šilumamėgiams gyvūnams skirtas pastatas – užims beveik 4 tūkst. kv. metrų plotą. Jis bus jungiamas prie 1954 m. statyto liūtų pastato, išlaikant jo autentiškumą. Egzotariume bus įrengtos atviros dykumos, džiunglių gyvūnų ekspozicijos, surikatų, liūtų, roplių, varliagyvių, vabzdžių ir  kitų gyvūnų ekspozicijos, įvairių pasaulio buveinių akvaterariumai, laboratorijos.

Buvusiame liūtų pastate bus įrengta atvira edukacinė erdvė, kurioje lankytojai galės susipažinti su pasaulio biologine įvairove. Egzotariume taip pat veiks dvi uždaros edukacinės erdvės, kuriose lankytojus aptarnaus Lietuvos zoologijos sodo specialistai.

Veterinarijos gydyklos-karantino pastatas pritaikytas ne tik teikti veterinarines paslaugas zoologijos sodo gyvūnams, bet ir karantinuoti į jį atvykstančius bei iš jo išvykstančius gyvūnus. Rekonstrukcijos metu karantino pastatas pasitarnaus ir kaip laikini gyvūnų namai, kol jiems bus pastatyti naujieji. Čia įrengti vidaus ir lauko voljerai, operacinės bei procedūrinės patalpos, laboratorija.

Lietuvos zoologijos sodo renovacijos projektą parengė UAB „Simper“. Veterinarijos ir karantino pastato statybos darbus atliko UAB „Neostata“, egzotariumą ir gyvūnų voljerus stato UAB „Statybos ritmas“.

Zoologijos sodo infrastruktūros atnaujinimo projektas turėtų būti užbaigtas 2023 m. viduryje. Viso projekto vertė – 18,3 mln. eurų, projektas finansuojamas ES ir valstybės lėšomis.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode